Beilleszkedtek a magyarok az Európai Parlamentbe

Megvan a szükséges összhang és együttműködési készség az Európai Parlamentbe megfigyelőként delegált országgyűlési képviselők között - összegezte tapasztalatait Szent-Iványi István pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

Az Európai Parlamentben a most kezdődött nyári szabadságig eltöltött két hónap a magyar képviselők számára a tájékozódás, a felkészülés és a beilleszkedés időszaka volt - mondta a küldöttség SZDSZ-es tagja.

Úgy ítélte meg, hogy a magyar képviselők aktívan vettek részt a munkában, sikeresen képviselték a magyar érdekeket a frakciókban és a bizottságokban. "Úgy érzem, hogy ez a két hónap rendkívül hasznosan telt, de már tudjuk, min kell változtatni a hatékony érdekérvényesítés érdekében" - mondta Szent-Iványi István. Kifejtette, hogy nagy szükség van az egyes kérdésekben képviselt magyar álláspontok összehangolására, elsősorban a kormány és a parlamenti képviselők között.

Hangsúlyozta, hogy az egyes érintett minisztériumok és a képviselők között intézményes kapcsolatot kell teremteni. Fontosnak nevezte a gyorsaságot az álláspontok kialakításában, mert bizonyos esetekben mindössze néhány hetük van az EP-képviselőknek a módosító indítványok kidolgozására. A magyar delegáció kapott ugyan eddig is szakértői segítséget az Országgyűlés Külügyi Hivatalától, a kormánytól és a tárcáktól, de a jövőben sokkal több támogatásra van szükség - mondta Szent-Iványi István.

Kedvező fejleményként értékelte, hogy szeptember 1-jétől az Országgyűlés a nagyobb frakciók számára két-két, a kisebbeknek egy-egy szakértőt biztosít. A sajtótájékoztatón bemutatták Horváth Zoltánnak, az Országgyűlés Külügyi Hivatala főosztályvezetőjének Az Európai Parlament együttdöntési szerepe című könyvét, amelyet Szent-Iványi István "hézagpótló" műnek nevezett.

Magyarországon ez az első olyan könyv, amely átfogó képet ad az Európai Parlament működéséről, jogköréről - tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ CIKK