Izrael: szabadulásért éheznek a palesztin rabok

Éhségsztrájkot kezdtek az észak-izraeli Megiddo katonai börtönében fogva tartott palesztinok, hogy a Hamasz és az Iszlám Dzsihád tagjainak szabadon engedésére kényszerítsék Izraelt.

A Megiddóban őrzött 2100 rab első, 200 fős csoportja lépett éhségsztrájkba pénteken, amihez naponta újabb csoportok csatlakoznak - közölte a Betlehemi Foglyok Egyesülete. A radikális csoportokhoz tartozó "foglyokat ért hátrányos megkülönböztetés" ellen tiltakoznak, miután az izraeli kormány tudatta: a börtönbe vetett több mint 6000 palesztinból mindössze 350 rab elengedését tartja elfogadhatónak, és nem adja vissza szabadságát sem a Hamasz, sem az Iszlám Dzsihád terrorszervezet tagjainak.

Egy izraeli katonatiszt megerősítette az éhségsztrájk hírét. "Mostanáig nem történt zavargás, arra szorítkozunk, hogy figyeljük az eseményeket" - mondta a neve említésének mellőzését kérő illetékes.

Az összes fogoly szabadon engedését követelve 3000 palesztin tüntetett a Gázai övezetben elterülő Dzsabalíja menekülttáborban. A tüntetők azzal fenyegetőztek, hogy izraeli katonákat fognak elrabolni, azután palesztin rabokra cserélik ki őket, ha követelésüket nem teljesítik.

KAPCSOLÓDÓ CIKK