Tíz pestises megbetegedést észleltek a közelmúltban Algériában, egy ember belehalt a kórba. A betegség lehetséges forrását az ENSZ egészségügyi szakemberei kutatják. Franciaország fokozta kikötőiben az ellenőrzést a betegség miatt.

Pestises megbetegedéseket észleltek Algériában, legalább egy ember már meghalt a kórban az eddig 10 hivatalosan is megerősített megfertőzött közül. A hír hatására Franciaország megerősítette kikötői ellenőrzését, hogy megakadályozza az esetleges fertőzött állatok országba jutását.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete szerint már folynak a vizsgálatok a betegség forrásának megállapítására, de további kutatásra van szükség. Az első megbetegedéseket az ország oráni térségében regisztrálták egy hónapja. A tíz fertőzött közül 8 ember kapott bubópestist, és ketten a jóval veszélyesebb tüdőpestist.

A pestis alapvetően rágcsálóbetegség, ám emberekre is veszélyes. A rágcsálók között a bolhák terjesztik a betegség kórokozóját. A csípős rovarok az emberre is átvihetik a betegséget, vagy megfertőződhetünk a beteg állatok megérintésével is. Kezelés nélkül az esetek 60 százalékában halálos, jóllehet ha idejében azonosítják, antibiotikumos és tüneti kezeléssel a páciensek mindegyike meggyógyulhat.