Az iráni elnök elrendelte a kémkedés gyanújával letartóztatott kanadai fotóriporter pénteki halálának kivizsgálását. A hozzátartozók szerint a hatóságok felelősek azért, hogy a nő a kihallgatás során rosszul lett, majd kómába esett.

Zahra Kazemi szabadúszó kanadai fotóriportert június 23-án tartóztatták le az iráni hatóságok, amikor ő éppen a börtönbe zárt tüntetők családtagjait fotózta az egyik teheráni fegyháznál. Az 54 éves újságírónőt kémkedés gyanújával vették őrizetbe. Kazemi június 26-i kihallgatásán rosszul lett, majd a kórházba szállítás után kómába esett. Nem sikerült felépülnie, július 11-én agyhalottá nyilvánították az orvosok.

A fotóriporter rokonai szerint a nő azért esett kómába, mert kihallgatói bántalmazták. Az iráni hatóságok ugyanakkor azt állítják, természetes halállal, agyvérzésben halt meg. A hozzátartozók és nemzetközi újságíró szervezetek bírálatait követően ugyanakkor Khatami iráni elnök bejelentette, kivizsgálják az újságírónő halálát - jelentette a BBC.

Kazemi családja kérelmezte az iráni hatóságoknál, hogy szállíttassák Kanadába a holttestet, ahol várhatóan boncolást végeznek majd rajta. A hozzátartozók kérését támogatásáról biztosította a kanadai kormány is.

Az Újságírók Határok Nélkül elnevezésű szervezet szerint az iráni hatóságok felelősek a nő haláláért. A szervezet főtitkára hozzátette azt is, hogy a fotóriporter halála egyúttal mindenkit emlékeztethet arra is, hogy Iránban működő rendszer durván bánik az újságírókkal.