Irak: hanyatlik az amerikaiak harci morálja

Elegük van az iraki jelenlétből, elkedvetleníti őket az, hogy békefenntartó szerepet kell betölteniük egy veszélyes helyen és elvesztették hitüket a hadseregben - közölte amerikai katonák egy csoportja az amerikai ABC televízió műsorában.

A harmadik gyalogos hadosztály Irakban állomásozó katonái, akiknek már többször megígérték a hazatérést, de a héten ismételten csalódniuk kellett, az adásban a hadseregbeli alacsony harci morálról számoltak be, és arról, hogy csalódtak Donald Rumsfeld védelmi miniszterben.

"Ha itt lenne a miniszter, lemondásra szólítanám fel - mondta a Jó reggelt, Amerika című műsorban az egyik elégedetlen katona. A riporternek arra kérdésére, hogy mit mondana a védelmi miniszternek, egy másik katona kijelentette: megkérdezném, hogy miért vagyunk még mindig Irakban.

A Reuters tudósításában kiemelte, hogy 146 ezer amerikai katona szolgál egyre nagyobb fenyegetettség közepette Irakban a háború aktív szakaszát követően. A halálos áldozatok száma szerdára elérte az első, 1991-es öbölháborúban elesettekét, a 147-et.

Filipe Vega őrmester elmondta: arra számítottak, hogy Bagdad április 9-i eleste után hamarosan hazatérnek. "Azt mondták nekünk, hogy az iraki fővároson keresztül vezet a leggyorsabb út hazafelé, és mi ennek megfelelően cselekedtünk, de még mindig itt vagyunk" - méltatlankodott.

A harmadik gyalogos hadosztály volt az első amerikai egység, amely behatolt Bagdadba azt követően, hogy Kuvaitból indulva átvágtak Irak déli részén. Terry Gilmore őrmester beszámolt feleségével folytatott telefonbeszélgetéséről, amelyben közölte, hogy egyhamar nem megy haza. "Amikor ezt elmondtam a páromnak, sírni kezdett, úgy éreztem összetörik a szívem. Nem tudom, miképpen tarthatnak bennünket itt azt követően, hogy megígérték a hazatérést."

A hadosztályon belüli kiábrándultságról Scott McClellan, a Fehér Ház szóvivője kijelentette, hogy George Bush elnök hálás azokért az áldozatokért, amelyeket a katonák Irakban hoztak. "Továbbra is biztosítjuk a katonákat arról, hogy feladatuk elvégzéséhez megkapnak minden támogatást és forrást" - hangsúlyozta.

A Pentagon szóvivője azt mondta: megérti a katonák kiábrándultságát, de nyomban hozzátette, hogy a hadseregben továbbra is jó a harci morál. Mint fogalmazott, lehet, hogy egyesek kiábrándultak, de nem ők képviselik a harmadik gyalogos hadosztály egészét.