Eltiltanák a kegyetlen állatszállítókat

Az Európai Unió szigorítani készül az élőállat-szállítás szabályait. A jövőben előírnák a haszonállatot szállító kamionok hőmérsékletét és növelnék az egy állatra jutó férőhelyet. A szigorú szabályokat figyelmen kívül hagyó szállítók elveszítenék jogosultságukat állatszállítmányok fuvarozására. Magyarországon az állatvédők szerint a szabályzás elfogadható, a szállítók azonban nem törődnek vele, a dokumentumokat pedig gyakran meghamisítják.

Az állatvédő szervezetek nyomásának engedve az Európai Bizottság drasztikusan szigorítani akarja az Európán belüli élőállat-szállításra vonatkozó előírásokat, az erről szóló tervezetet kedden jóváhagyták. Az új előírások 2005 végéig életbe lépnek.

A módosítás szerint minden állatot az eddigi 29 helyett legföljebb 9 órán át szabad egyvégtében szállítani; ennek letelte után legalább 12 órás pihenőt kell beiktatni. A bizottság javítani akarja az állatok szállítási körülményeit is, növelnék a járműben egy állatra jutó férőhely méretét. A jövőben tilos lesz kikötni az állatokat szállítás közben; lovak esetében minden állatnak saját box jár a járművön belül.

Minden állatfaj esetében rögzítenék a jármű belsejében előírt hőmérsékletet, a járművekben hőmérséklet-érzékelőket, valamint etető- és itatóvályúkat szerelnének föl. Ezzel egyidejűleg fokoznák az ellenőrzést és szigorítanák a büntetéseket. Így például a vétkes sofőr elveszítené jogosultságát állatszállítmányok fuvarozására, a járművének forgalmi engedélyét pedig bevonnák.

Ezzel kapcsolatban Kaufer Virág állatvédő, a Fauna Egyesület aktivistája az [origo]-nak elmondta: örülnek a szigorításnak, ugyanakkor ennél többet szeretnének elérni a jövőben: szerintük meg kéne tiltani a 8 órán túli élőállat-szállítást. Előnyben kellene részesíteni a hússzállítást, tehát az állatokat a tenyésztő országban kellene levágni és a húst szállítani. Ezt az tervet az EU-országok közül támogatja többek között Németország, Belgium, Hollandia és Nagy-Britannia, ellene elsősorban a dél-európai országok vannak.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK