Irak: szunnita és síita vezetők ellenállásra szólítanak

Az amerikai erőkkel szembeni ellenállásra szólította fel az iraki népet egy szunnita imám pénteken Bagdadban, miközben a dél-iraki Nedzsefben egy síita vezető az Egyesült Államok támogatását élvező kormányzótanácsot elítélve iszlám hadsereget és alkotmányt követelt.

Hari ad-Dari sejk, a bagdadi Um al-Kura mecset imámja az ellenálláson túl összefogásra buzdította az irakiakat, hogy véget vessenek az amerikai megszállásnak. A kormányzótanácsot "elfogadhatatlan szörnynek" nevezte, "mert megosztja Irakot, és a viszály magvait hinti el az irakiak között". "Nem támogatjuk" - tette hozzá 1500 hívő előtt tartott pénteki prédikációjában, amelyet a katari székhelyű al-Dzsazíra arab hírtévé közvetített. Muktada asz-Szadr síita vezető a nedzsefi mecsetben elhangzott szenvedélyes beszédében törvénytelennek bélyegezte a kormányzótanácsot.

Önkéntesek jelentkezését kérte egy iszlám hadsereg létrehozásához és "az iraki népet képviselő alkotmány" kidolgozását követelte.

Muktada asz-Szadr az 1999-ben meggyilkolt ajatollah, Mohammed Szádik asz-Szadr fia. A síita főpappal és két másik fiával feltehetően iraki titkos ügynökök végeztek.