Orosz csapatok mehetnek Irakba

Az orosz külügyminisztérium kilátásba helyezte: orosz csapatok indulhatnak Irakba, hogy segítsenek az ország stabilizálásában. Eközben magas rangú amerikai tanácsadók arra figyelmeztették csapataikat, ha nem sikerül rövid időn belül normalizálni a viszonyokat, Irak a teljes káoszba süllyedhet.

Megfelelő ENSZ felhatalmazás birtokában Oroszország hajlandó lenne csapatokat küldeni Irakba, hogy segítse a háború utáni rendezést. Alexander Jakovenko, az orosz külügyminisztérium szóvívője kijelentette, orosz katonák csak az ENSZ égisze alatt vállalnának békefenntartó tevékenységet, arra semmi esélyt nem lát, hogy az oroszok az Irakot megszállva tartó amerikai-angol koalícióhoz csatlakozzanak. A Kreml így válaszolt George Bush elnők több mint hetven ország kormányához eljuttatott kérésére, miszerint az Irakban állomásozó amerikai csapatok tehermentesítésére alakuljon nemzetközi békefenntartó haderő.

Eközben Irakba küldött magas rangú amerikai tanácsadók figyelmeztették a szövetségeseket: ha a következő három hónapban nem állítják helyre a közbiztonságot, a gazdasági termelést, és a közműszolgáltatásokat, akkor Irak teljes anarchiába süllyedhet. George Bush és Tony Blair egyébként ismét kiállt a háború mellett. "Ha hibáztunk is a tömegpusztító fegyverek kapcsán, a történelem mindenképpen megbocsájtja Szaddám Huszein elmozdítását." - jelentette ki a brit miniszterelnök.

KAPCSOLÓDÓ CIKK