Nyugdíjas vezetőktől tartanak Amerikában

Tízre emelkedett a kaliforniai vásári gázolás halálos áldozatainak száma. A baleset kapcsán közlekedésbiztonsági szakemberek kijelentették: komoly veszélyeket hordoz az, hogy Amerikában egyre több az idős vezető.

Meghalt a kórházban a santa monicai vásári gázolás egyik sérültje, ezzel tízre emelkedett a baleset áldozatainak száma. A szerencsétlenség akkor történt, amikor egy 86 éves férfi elvesztette uralmát autója felett, és a tömegbe hajtott. Az idős férfi elmondása szerint összekeverte a féket és a gázpedált, ezért nem tudott megállni. A rendőrség egyelőre nem döntötte el, hogy vádat emelnek e az idős vezető ellen.

Az ügy kapcsán közlekedésbiztonsági szakemberek kijelentették: ideje volna elgondolkozni azon, hogy a kor előrehaladtával mennyire csökken az emberek vezetőképessége. Szakértők szerint nagy mértékben fokozza a közúti balesetek kockázatát, hogy egyre több az időskorú vezető az amerikai utakon. Mostanra öregedett meg ugyanis a nagy demográfiai hullám generációja: ennek következtében a hetven év fölötti vezetők aránya 2001-re 32 százalékra nőtt az USA-ban. Szakértők szerint az idős vezetők egyre több balesetet okoznak majd.