Blairnek beszóltak Ázsiában is

"Véres a keze, miniszterelnök úr? Mikor mond le?" - kérdezte kiabálva Tony Blair brit miniszterelnököt egy újságíró Japánban. Az ázsiai látogatáson lévő kormányfő erre nem válaszolt, de azt közölte, hogy az ellenzék követelése ellenére sem lesz rendkívüli parlamenti ülés David Kelly rejtélyes halála miatt. A BBC elismerte, hogy Kelly volt a titkos forrás, aki a kormány hazugságairól beszélt.

 

A brit kormány és Blair miniszterelnök egyre kellemetlenebb helyzetekbe kerül David Kelly halála óta. A hétvégén egy brit újságíró azt kérdezte Blairtől, hogy véres-e a keze. A kormánypárti képviselők megpróbálják megvárni, amíg elcsitul a botrány, és a gyászidő leteltére illetve a független igazságszolgáltatásra várnak. Az ellenzék azonban a parlament azonnali összehívását követeli, és a miniszterelnöknek és a hadügyminiszternek naponta kell arra a kérdésre válaszolniuk, hogy mikor mondanak már le.

Azt kérdezték, véres-e a keze

A BBC vasárnap délelőtt elismerte, hogy David Kelly volt az informátoruk, amikor arról számoltak be, hogy a brit kormány az iraki háború előtt hazug módon riogatta az embereket Szaddám tömegpusztító fegyvereivel. Mostanáig Kelly kérésére tartották titokban, hogy ő segített a kormányszóvivő Alister Campbellt különösen kínosan érintő hír kiszivárogtatásában. Kelly szerint az ő kérésére tettek olyan légből kapott információkat a kormány háborús érvei közé, mint például a 45 perc alatt bevethető iraki tömegpusztító-fegyverek létezése.  

Kelly öngyilkossága után a BBC a család beleegyezésével ismerte el, hogy Kelly beszélt velük. Az informátor hadügyminisztériumban dolgozó főnökének már korábban elismerte, hogy beszélt a BBC-vel, de hiába kapott ígéretet neve elhallgatására: a férfit nyilvánosan megvádolta a minisztérium, akit ezért parlamenti vizsgálóbizottság elé rendeltek. Kelly először kétségbeesve tagadott, majd öngyilkos lett.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK