A szerb miniszterelnök pártja uniós kampányt indított, amely az ország 2007-es integrációját tűzi célul. Kostunica volt jugoszláv államfő bírálta a kampányt, mondván az állami és nem pártfeladat.

Európai uniós kampányt indított útjára vasárnap a Zoran Djindjic meggyilkolt szerb miniszterelnök nevével fémjelzett Demokrata Párt (DS). Zoran Zivkovic kormányfő, pártelnök-helyettes - március 12-i merénylet után a DS nem választott pártelnököt - egy dunai turistahajón tartott kampánymegnyitón felszólította az ország minden politikai tényezőjét, a sajtót, a szakszervezeteket és a polgárokat, hogy támogassák a DS törekvéseit, hogy "Szerbia 2007-re az EU tagjává válhasson". Szerinte erre országnak valós esélye van. 

Zivkovic szerint Szerbia-Montenegró a csatlakozást illetően versenytársa lehet Bulgáriának, Romániának és Horvátországnak. A kormányfő reményét fejezte ki, hogy az EU már a jövő hét folyamán úgy dönt, hogy hozzá lehet látni a megvalósíthatósági tanulmány elkészítéséhez.

A DS örökös riválisa, a Vojislav Kostunica volt jugoszláv államfő vezette Szerbiai Demokrata Párt (DSS) azonnal kritikával illette a uniós kampányt, mondván: a DS lebecsüli a polgárokat, amikor azt hiszi, hogy "fel kell fedeznie számukra Európát". A DSS szerint a hangos és drága kampány helyett a DS-nek inkább azon kellene fáradoznia, hogy az két tagköztársaság piacának összehangolását szabályozó cselekvési tervbe beleépítse a brüsszeli javaslatokat, nehogy aggódni kelljen amiatt, hogy mi jön ki a megvalósíthatósági tanulmányból. Kostunica pártja szerint az európai integráció minden országban állami és nem pártfeladat, amely csakis széles politikai konszenzussal valósítható meg.

Brüsszel szerint az integrációs folyamat nulladik lépcsőjének tekinthető megvalósíthatósági tanulmány elkészítéséhez csak azután lehet hozzálátni, hogy az EU is jóváhagyta a szóban forgó cselekvési tervet. A dokumentum elvileg már elkészült, s azt elfogadta a két köztársasági parlament is, de az államközösség törvényhozása egyelőre napirendre sem tűzte a tervet, s Brüsszel sem mondott róla végleges véleményt. 

Mintegy válaszul Zivkovic derűlátó bejelentésére Charles Crowford brit nagykövet a BK belgrádi televízió műsorában vendégeskedve vasárnap azt mondta, nem valószínű, hogy az államközösség 2007-re csatlakozni tudna az EU-hoz, de - tette hozzá - fontos, hogy az országnak legyen célja, amelynek eléréséért minden megtesz.