Zűrzavar és anarchia Libériában

Változatlan hevességgel folytak a harcok vasárnap Libériában: a fővárosban előretörő lázadókat a kormányerők akna-, gránát- és gépfegyvertüze fogadta, miután Charles Taylor elnök megesküdött, hogy "az utolsó emberig" harcol. A legutóbbi előrenyomulás során a felkelők kezére került a monroviai kikötő térsége és a főváros északi körzete, ami ismét emberek tízezreit késztette otthonaik elhagyására.

A lázadók tagadják, hogy Monrovia elfoglalására készülnek, állításuk szerint az államfőre nehezedő nyomás fokozásával csak megígért távozását akarják kikényszeríteni. Az összecsapások csillapodni látszanak a Monrovia belvárosába vezető két stratégiai híd mentén, de a felkelők újabb frontot nyitottak, amelyen keresztül keletről közelíthetnék meg a város központját.

Az AP amerikai hírügynökség jelentése szerint a menekülők végeláthatatlan sora kígyózott ismét a monroviai utakon. A kormány által felállított ellenőrző pontokon eldugott fegyverek után kutatva átvizsgálják a földönfutók táskáit, fejükön hordott batyujukat és kigöngyölítik az összehajtogatott derékaljakat.

A harcok szertefoszlatták a reményeket, hogy a további vérontás megakadályozására hamarosan békefenntartók érkeznek a nyugat-afrikai országba, amelyet az egykori hadúr, Taylor 1989-ben történt hatalomra jutása óta polgárháború pusztít. 

Miközben a monroviai lakosság körében egyre magasabbra hágnak az indulatok a békefenntartók késlekedése miatt, a szomszédos Ghánában tartott libériai béketárgyalásokon közvetítő Abdulsalami Abubakar tábornok, Nigéria volt katonai vezetője arra figyelmeztetett, hogy a folytatódó harcok veszélybe sodorják az átmeneti kormány létrehozását és új választások kiírását célzó megbeszéléseket. "Az ellenségeskedés megszüntetése létfontosságú a folyamatban lévő és válságos szakaszba jutott béketárgyalások miatt" - hangsúlyozta a tábornok.