Blairék nyomására adták ki az öngyilkos tanácsadó nevét

Állítólag a brit miniszterelnöki hivatal nyomására hozták nyilvánosságra azt az információt, hogy David Kelly súgott a BBC-nek az iraki háborúval kapcsolatban. Tony Blair kormányfő azonnal cáfolta az értesülést.

Az Independent brit napilap szerint a brit miniszterelnöki hivatal nyomására hozta nyilvánosságra David Kelly iraki fegyverzetügyi tudományos tanácsadó nevét a brit védelmi minisztérium, amely eredetileg biztosítani kívánta a munkatársának járó védelmet. Tony Blair azonnal cáfolta az értesülést.

David Kelly vezető brit mikrobiológiai professzor, a védelmi minisztérium tanácsadója a múlt hét végén lett öngyilkos, három nappal azután, hogy a hírszerzési anyagok kezelésének kérdésében vizsgálódó alsóházi külügyi bizottság a nyilvánosság előtt meghallgatta. Értesülések szerint azonban ezt megelőzőleg a védelmi tárca biztosította Kellyt arról, hogy kilétét nem hozzák nyilvánosságra, és együttműködése esetén nem indítanak ellene eljárást hivatali titkok felfedése címén.

Kelly elismerte főnökeinek, hogy ő volt a BBC informátora

Kelly minisztériumi elöljáróinak elismerte, hogy ő volt Andrew Gilligan, a BBC újságírójának informátora, s részben az ő információi alapján született az a belpolitikai botrányt okozó tudósítás, amely azt állította: Alastair Campbell, Blair vezető szóvivője ragaszkodott ahhoz, hogy a tavaly ősszel közzétett hírszerzési dossziét "feltupírozzák".

Kelly nevét a védelmi minisztérium - annak ellenére, hogy titoktartást ígértek - nem sokkal később nyilvánosságra hozta, mint a tudósítás vélhető fő forrását, és a szakértőt beidézte a külügyi bizottság.

Az Independent kedden egy névtelenségbe burkolózó kormányzati forrásra hivatkozva azt írta, hogy Kelly anonimitásának felfedésére Tony Blair hivatalának nyomására kényszerült a védelmi tárca. Az idézett tisztségviselő szerint a védelmi minisztériumon belül magas szinten is arra törekedtek, hogy megőrizzék Kelly névtelenségét, de a miniszterelnöki hivatalban úgy gondolták, hogy a média képes utánajárni az informátor kilétének, ezért annak felfedésével megelőzhetik a nagyobb bajt. A David Kelly megnevezését sürgetők között volt Alastair Campbell is - állítja a lapnak nyilatkozó tisztségviselő.

Előbb kiszivárogtatták, utóbb elismerték Kelly érintettségét

A védelmi minisztériumi tisztségviselőket úgy nyugtatták meg, hogy csak abban az esetben kell megerősíteniük az informátor kilétét, ha a média konkrétan rákérdez személyére. Ugyanakkor a Downing Street 10-hez közelálló újságírókhoz kiszivárogtatták Kelly nevét, így a rákérdezés, majd a védelmi tárca megerősítése csak idő kérdése volt - írja az Independent. Újságírók kedden megerősítették, hogy a minisztérium valóban igennel és nemmel felelt nekik a névtalálgatásokra, s így nem volt nehéz feltárni az informátor személyét. 

Ezen állításokra a Downing Street 10. szóvivője csupán annyit reagált: a minisztériummal folytak ugyan megbeszélések, de a tárca vitte az ügyet.

Tony Blair cáfol

Tony Blair brit miniszterelnök kedden cáfolta, hogy ő adott utasítást David Kelly iraki fegyverzetügyi tanácsadó nevének nyilvánosságra hozására. - Nem engedélyeztem David Kelly nevének kiszivárogtatását. Az, hogy a név ismertté vált, már egy másik ügy - nyilatkozott Blair a kínai Sanghajból Hongkongba tartó repülőgépén a Reutersnak.

A brit kormányfő úgy vélekedett, hogy kormánya helyesen kezelte a belpolitikai vihart okozó ügyet. Blair ellenfelei azonban azzal vádolják a kormányzatot, hogy a kínos ügy ügyetlen tálalásával öngyilkosságba kergette a védelmi tárca tanácsadóját.

A védelmi minisztérium kedden közölte: nem kíván a kérdésben állást foglalni, megvárják a Kelly halálának körülményeit kideríteni hivatott bizottsági vizsgálat eredményét.

Geoff Hoon védelmi minisztert rövidesen meghallgatja e bizottság, s a politikusnak e fórumon a miniszterelnöki hivatallal történt konzultációk ügyében is nyilatkoznia kell.

KAPCSOLÓDÓ CIKK