Simon Peresz, az izraeli ellenzék vezére azt javasolta, hogy Jeruzsálemet nyilvánítsák "a világ fővárosává". Az erről szóló jelentést a Maariv című izraeli napilap írta meg kedden, de Peresz egyik tanácsadója is megerősítette.

A volt külügyminiszter hétfőn orosz hivatalos személyekkel való találkozóján fejtette ki javaslatát. Peresz elképzelése szerint a "világfőváros" mindenekelőtt jelképes értelmű: az ENSZ főtitkára lenne a főpolgármestere, és ő nevezné ki a város két részét igazgató zsidó, illetve arab alpolgármestert. Peresz javaslatára eddig nem született hivatalos izraeli reagálás.

A zsidó, keresztény és muzulmán vallás szent helyeit magában foglaló Jeruzsálem státusa az izraeli-palesztin tárgyalások legérzékenyebb pontja, amely valószínűleg az útiterv fokozatos életbe léptetése során is gondokat okoz majd. 1947-ben, amikor az ENSZ közgyűlése az egykori brit mandátumterületet, Palesztinát zsidó és arab államra osztotta, az volt az elképzelés, hogy Jeruzsálem nemzetközi fennhatóság alá kerül.

Az 1948-as háború idején Izrael elfoglalta Jeruzsálem nyugati, Jordánia pedig keleti felét, az 1967-es hatnapos háborúban azonban már egész Jeruzsálem izraeli fennhatóság alá került Ciszjordániával és a Gázai övezettel együtt. Izrael később annektálta és fővárosának nyilvánította Jeruzsálemet.

A palesztinok Kelet-Jeruzsálemet képzelik el leendő államuk fővárosának, de Ariel Saron izraeli kormányfő nem hajlandó semmilyen engedményre Jeruzsálemmel kapcsolatban.