Nyolc hegymászót ragadott el a lavina az Andokban

Életével fizetett a "világ legszebb hegyének" meghódításáért nyolc hegymászó, négy német, két izraeli, egy holland és egy argentin. A hegymászók a lavinaveszély ellenére indultak a hegy meghódítására.

Röviddel azelőtt, hogy elérték volna az 5947 méter magas Alpamayo csúcsát, egy hirtelen lezúduló lavina ragadta el a hegymászókat, akiket kezdetben csak eltűntnek nyilvánítottak. Időközben mind a nyolc hegymászó halálát megerősítették - idézte José Chacónt, a mentőcsoport összekötőjét szerdai számában az El Comercio napilap.

A mentőcsoport szerint a holland férfi és egy izraeli nő egy nappal a szerencsétlenség után, kedden még életben volt. Nem sokkal később azonban belehaltak súlyos fejsérüléseikbe. Három áldozat egy mély gleccserhasadékba zuhant, ezért tetemeik felhozatala több napot is igénybe vehet. "A balesetet egy másik csoport vezetője jelentette be, aki látta a történteket" - mondta Carlos Pérez, a perui rendőrség mentőegységének főnöke.

A hatóságok az utóbbi néhány napban bekövetkezett időjárás-változással hozták összefüggésbe a Limától 600 kilométernyire északkeletre fekvő Hauylas megyében történt szerencsétlenséget. Csak rontott a helyzeten, hogy a hegymászók a meteorológusok figyelmeztetése ellenére kerekedtek fel, ráadásul nem vetették magukat nyilvántartásba az illetékes hatóságoknál. Az erős szél és az újabb lavinák veszélye hátráltatta a szerdai mentési munkálatokat.

A rendőrség szerint mostanáig csak az izraeli nőt sikerült azonosítani. A többi áldozatról mindössze annyit tudni, hogy 25 és 45 év közötti férfiak.

Az Alpamayo hegy az úgynevezett fehér Kordillerához tartozik, amelyet 1966-ban az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) a világ legszebb hegyeként nevezett meg.