Elkezdődtek a hivatalos uniós tárgyalások a strukturális és kohéziós forrásokból rendelkezésre álló mintegy 3 milliárd forint felosztásáról a Nemzeti Fejlesztési Terv operatív programjai között - közölte Juhász Endre szerdán az MTI-vel.

A tárgyalássorozat célja az, hogy az év végére megszülessen a közösségi támogatási keret, amelyet az Európai Bizottság hagy jóvá, s amely az EU-s forrásokra kiírandó pályázatok alapját adja majd - mondta az integrációs miniszter.

Hozzátette: a szerdai budapesti indító tárgyaláson az Európai Bizottság delegációjával a tárgyalássorozat menetrendjét, elveit tisztázták, s a bizottság képviselői ismertették a Nemzeti Fejlesztési Tervre és az 5 operatív programra vonatkozó legfontosabb észrevételeiket.

Juhász Endre kitért arra is: a bizottság véleménye helyenként eltér a magyar állásponttól a finanszírozási arányokban, s néhol a prioritások kérdésében is. "Ezeket mi tudomásul vettük, nyilván meg fogjuk fontolni és  egy következő tárgyalási fordulón vissza fogunk térni arra, hogy  teljes egészében, vagy részben figyelembe tudjuk-e venni" - fogalmazott az integrációs miniszter.

Rámutatott: "ezek az észrevételek, még ha teljesen el is fogadjuk őket, radikálisan nem borítják fel az arányokat. Ennek ellenére meg kell fontolnunk, mert a Nemzeti Fejlesztési Terv egy nagyon széles körű, megalapozott tárcaközi egyeztetés, társadalmi konzultáció eredménye".

Megjegyezte: teljesen biztos abban, hogy sikerül egyetértésre jutni a konzultációkon. Juhász Endre elmondta azt is: nem zárható ki, hogy az operatív programokon belül szereplő jogcímek között a tárgyalássorozat eredményeként újak jelennek meg, hogy egy-kettő kiesik, vagy más megfogalmazást kap.

Hozzáfűzte: az is a tárgyalások során dől el, mennyire részletekbe menően osztják fel az egyes operatív programokon belül a forrásokat. Véleménye szerint valószínűtlen, hogy minden egyes jogcímhez külön összeget rendelnének, de az egyes programokra szánt keretet várhatóan valamennyire felosztják majd.

Juhász Endre közölte azt is: a várhatóan az év végére lezáruló tárgyalássorozat következő fordulója szeptemberben, Brüsszelben lesz.