Nem emelnek vádat az ellen a több mint 250 amerikai pap, illetve egyházi alkalmazott ellen, akikre több száz ember tett terhelő vallomást a bostoni egyházmegyében tavaly kirobbant pedofilbotrány vizsgálata során. Az 1940 óta elkövetett erőszakoskodó cselekmények elkövetői ellen azért nem indul bírósági eljárás, mert az akkor érvényes jogszabályok ezt nem teszik lehetővé.

Több száz embert hallgatott ki sértettként az ügyészség az Egyesült Államokban, a bostoni főegyházmegyében elkövetett erőszakoskodások ügyében. Összesen 789 ember élt feljelentéssel, több mint 250 pap és más egyházi alkalmazott ellen.

Tim Reilly legfőbb államügyész 91 oldalas jelentést készített az ügyről, amelyben azt írja, hogy az erőszakoskodások mértéke szinte elképzelhetetlen. Reilly szerint az egész ügyért - a gyermekekkel való tragikus bánásmódért - végső soron Bernard Law tavaly lemondott bostoni érsek a felelős, jóllehet munkatársait sem lehet ártatlannak tekinteni. Ritka kivételtől eltekintve ugyanis egyetlen közeli vezető munkatársa sem tanácsolta neki, hogy tegyen olyan intézkedéseket, amelyekkel esetleg megszüntethető a gyermekek rendszeres zaklatása.

Az államügyész maró észrevételei ellenére azonban úgy tűnik, nem indítanak bírósági eljárást egyetlen erőszakoskodó pap ellen sem, mivel ezt nem teszik lehetővé a zaklatások idején érvényben lévő jogszabályok. Az akkori gyermekvédelmi törvényekben ugyanis nem szerepelnek olyan kitételek, amelyek alapján felelősségre lehetne vonni az erőszakoskodó papokat és más egyháziakat.

A hír hallatán több tucat tiltakozó sértett kereste fel a főügyészt, akik a vádemelések elmaradását kérték számon.

A vizsgálatok közelmúltbeli vagy mostani zaklatási ügyekre nem derítettek fényt. A most vizsgált ügyek régebbiek, volt olyan is, amelyik még az 1940-es években történt.

A bostoni főegyházmegye ellen körülbelül 500 polgári peres eljárást indítottak az erőszakoskodások miatt. Az egyház munkatársai többször is kijelentették, igyekeznek peren kívüli egyezségeket kötni a felperesekkel.