Újabb száz palesztin foglyot enged el Izrael

Izrael újabb száz bebörtönzött palesztint - a Hamasz és az Izslám Dzsihád  tagjait - enged szabadon. A kormány vasárnapi döntésével gesztust akar gyakorolni a palesztinok felé, hogy megmutassa az amerikai elnöknek, tartja magát a békét célzó útitervhez. Ariel Saron izraeli kormányfő jövő héten utazik Washingtonba.

Az izraeli kormány jóváhagyta, hogy szabadon engedjék a Hamasz és az Iszlám Dzsihád nevű palesztin szervezetek több bebörtönzött tagját. A javaslatra 14 miniszter szavazott igennel és 9 nemmel. A kormány már korábban döntött arról, hogy 400 palesztin foglyot szabadon engednek, várhatóan az elkövetkezendő néhány napon belül - emlékeztet a Jerusalem Post izraeli lap.

A BBC jelentése szerint a mostani döntéssel gesztust akartak gyakorolni a palesztinok felé, mielőtt Ariel Sarion izraeli kormányfő jövő héten Washingtonba utazik, hogy találkozzon George Bush amerikai elnökkel. Bush pénteken már találkozott a palesztin miniszterelnökkel, Mahmud Abbásszal. Az amerikai elnök arra akarja rábírni a két vezetőt, hogy tegyenek eleget a közel-keleti békét célzó útitervhez, amelynek célja, hogy véget vessen az erőszaknak, és hogy 2005-re megalakuljon a palesztin állam.

Izrael egyértelművé tette, hogy csak olyan palesztinokat enged szabadon, akiknek nem volt közük véres cselekményekhez. Várhatóan a mostani döntés után is olyanokat engednek el, akik a két palesztin szervezetnél csupán adminisztrációs feladatokat láttak el. A palesztin csoportok azt várják, hogy az összes - becslések szerint 6000 - foglyot engedjék szabadon, ugyanakkor a BBC tudósítója szerint a 100 személyre vonatkozó döntés ennek ellenére jelentős lépésnek számít.

Nabil Amr, palesztin tájékoztatási miniszter üdvözölte az izraeli kormány döntését. Szerinte ez pozitív lépés Izrael részéről, és bízik benne, hogy a későbbiekben újabb foglyokat engednek majd szabadon. Mohamed al-Hindi, az Iszlám Dzsihád egyik vezetője a Gáza-övezetben ugyanakkor porhintésnek nevezte a döntést és elutasította azt. Kijelentette: mozgalma a lépést nem tekinti kezdeményezésnek az izraeli kormány részéről.

KAPCSOLÓDÓ CIKK