100 millió dollár volt Szaddám megölt fiainál

Egyebek mellett 100 millió dollárt, kölnit, Viagrát találtak Szaddám Huszein fiainak poggyászában, miután megölték őket Moszulban. A két férfi holttestét jelenleg egy hűtőházban tárolják, és a héten rekonstrálták arcukat, hogy felismerhetőek legyenek a televízióban. Egy újabb jelentés szerint Udajt és Kuszajt nem is egy iraki informátor adta fel, hanem a CIA találta meg egy telefonhívás alapján. Közben állítólag majdnem elkapták Szaddámot is.

Körülbelül 100 millió dollárnyi pénzt találtak iraki dínárban és dollárban Szaddám Huszein bukott iraki diktátor két fiánál, miután megölték őket egy moszuli villában. Az amerikai Newsweek magazin tudósítása szerint a pénz mellett Udaj poggyászában találtak még Viagra tablettákat, több palack kölnit, férfialsóneműt és ingeket kibontatlan csomagolásban, egy selyem nyakkendőt és egyetlen darab óvszert. A magazin értesülései szerint Udajnál és Kuszajnál is volt egy-egy női pénztárca.

A két fiúra fejenként 15 millió dolláros vérdíjat tűztek ki az amerikaiak, amit ki is fizetnek annak az irakinak, aki elárulta, hol rejtőzködnek a diktátor-fiak. Az informátoré, Navaf al-Zaidan iraki törzsfőé az a moszuli villa, ahol a két fiút megölték. A jelentések szerint al-Zaidan 23 napon át rejtegette a fiúkat, majd feladta őket az amerikaiaknak.

Állítólag a CIA találta meg a fiúkat

Egy másik jelentés szerint azonban a dolgok nem egészen így történtek. E szerint Udaj és Kuszaj felhívták telefonon egy ismerősüket, akit figyelt a CIA. Állítólag ez az ismerősük - aki amúgy együttműködött az amerikaiakkal - addig beszéltette őket, amíg a CIA be nem tudta mérni, honnan jött a hívás.

Az amerikaiak nem biztosak benne, hogy a két fiú vajon gerillaháborút szervezett-e ellenük, vagy csak megpróbáltak elrejtőzve életben maradni.

A két fiút holttestét megölésük óta egy hűtőházban tárolják egy bagdadi amerikai támaszponton. A héten szakértők azon dolgoztak, hogy arcukat annyira helyreállítsák, hogy jobban fel lehessen őket ismerni a televízióban. Ezt azonban az iszlám tradícióval ellentétes volta miatt többen kritizálták.

Az iraki kormányzótanács egyik tagja szerint a holttesteket vissza kellene adni törzsüknek, családjuknak, hogy tisztelettel eltemethessék őket. A tanács azt is szeretné elérni, hogy tiltsák ki a kamerákat és a sajtót Udaj és Kuszaj majdani temetéséről - jelentette a BBC Online.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK