Ankara amnesztiát ad a kurd lázadóknak

A kurd kisebbség több ezer tagját érintő amnesztiatörvényt fogadott el a török parlament kedden. Az amnesztia nem vonatkozik a PKK vezetőire.

A törvény - amelyet még Ahmet Necdet Sezer török államfőnek is jóvá kell hagynia - eltörli, illetve enyhíti a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) azon tagjainak a büntetését, akik megadják magukat és együttműködnek a török hatóságokkal.

A 356 szavazattal 71 ellenében elfogadott jogszabály nem vonatkozik a PKK vezetőire, így az 1999-ben őrizetbe vett Abdullah Öcalanra sem. A PKK volt vezetőjének elfogása után a szervezet mintegy 5000 tagja menekült török területről Észak-Irakba; többségük a törvény értelmében hat hónapon belül jelentős könnyítést kap, ha visszatér Törökországba.

Törökországban korábban már születtek hasonló törvények, amelyek azonban csekély eredménnyel jártak. Ezúttal Ankara számíthat az Egyesült Államok támogatására is: Washington azzal fenyegette meg a PKK-hoz tartozó kurdokat, hogy ha szükséges, akár erőszak árán is kiűzi őket Észak-Irakból.