300 afgán család éhségsztrájkol Belgiumban

Éhségsztrájkot tart egy hete háromszáz afgán család egy brüsszeli templomban. Az afgánok menedékjogért szeretnének folyamodni Belgiumban, de a hatóságok indokolatlannak tartják ezt a kérésüket. A brüsszeli szociális hivatal igazgatója szerint a sztrájkot erőszakos szervezők irányítják, akik órákra eltűnnek a templomból, hogy teliegyék magukat.

Egy hete éhségsztrájkot tart egy brüsszeli belvárosi templomban az a háromszáz afgán család, amelyek tagjainak menedékjogi kérelmét elutasította Belgium. Patrick Dewael belügyminiszter úgy értesült, hogy a sztrájk mögött manipuláció húzódik meg. Kérésére az ENSZ menekültügyi főbiztossága Brüsszelbe küldi egyik tisztviselőjét, hogy az próbálja meg jobb belátásra bírni az afgánokat, akik egy ideje már az ivást is beszüntették. A belga Vöröskereszt egy nap alatt 32 éhezőnek segített, hogy a szervezetük el bírja viselni a táplálkozás hiányát.

A brüsszeli szociális hivatal igazgatója azt nyilatkozta egy helyi lapnak, hogy az afgán családok gyakorlatilag be vannak zárva a templomba, ahol erőszakos szervezők irányítják őket. Senki nem hagyhatja el a templomot, és még a szükségüket is benn végzik. De a vezetők órákra eltűnnek onnan, hogy egy jót egyenek.

Patrick Dewael szerint az ENSZ szervezete méltányosnak ismerte el Belgium viselkedését, mert eddig nem hozott olyan kényszerintézkedést, mint Franciország és Dánia hasonló esetekben.

Az Európai Unió államai már biztonságos országnak tekintik Afganisztánt, és ezért indokolatlannak tekintenek minden afgán menedékkérelmet.