Szerdán George Bush, csütörtökön a Vatikán szólalt fel a melegházasság ellen. Egy, a pápa fő teológiai tanácsadója által jegyzett irat szerint buja, természetellenes és káros a meleg párok házassága. Állítólag a pápa attól tart, hogy Olaszországban is elismerik majd a homoszexuálisok házasságát. A dokumentum irányt mutat a katolikus politikusoknak, hogyan küzdjenek a melegek házasságát elismerő, a Vatikán szerint közjót romboló törvények ellen.

Bujának, természetellenesnek és károsnak nyilvánítja a homoszexuális párok házasságát egy, a pápa fő teológiai tanácsadója, Joseph Ratzinger bíboros nevével jegyzett 12 oldalas dokumentum. Az irat szerint "semmi alap nincsen arra, hogy a homoszexuálisok párkapcsolatát az Isten által elrendelt házassághoz vagy családhoz hasonlónak lehessen tekinteni".

"A házasság szent, miközben a homoszexualitás a természeti és erkölcsi törvények ellen való" - áll az iratban.

A melegek házasságkötését egyre több országban ismerik el törvényesnek. Hollandiában és Belgiumban már korábban, Kanada két tartományában pedig a közlemúltban is ilyen értelmű törvényeket fogadtak el. Több más országban, így Franciaországban, Németországban és Argentínában is lehetőségük van a meleg pároknak, hogy regisztrálják kapcsolatukat a helyi hatóságoknál, és ily módon bizonyos szociális kedvezményeket is élvezhetnek. Még a katolikus Horvátországban is elfogadtak egy olyan törvényt, amely elismeri a meleg polgárok élettársi kapcsolatát.

A BBC római tudósítója szerint a pápa attól tart, hogy sok európai ország - így Olaszország is - legalizálja a homoszexuális párok házasságát.

A hosszadalmas, "A homoszexuális személyek szövetségének jogi elismerését célzó javaslatokra vonatkozó megfontolások" című irat akciótervet vázol fel azoknak a politikusoknak, akik szeretnék megakadályozni a melegházasságot és a meleg párok részére gyermekek örökbefogadását lehetővé tévő törvények meghozatalát.

A dokumentum szerint a katolikus politikusoknak erkölcsi kötelességük nyilvánosan fellépni az ilyen törvényekkel szemben és ellenük voksolni a parlamenti szavazásokon. "Az ilyen, a közjót károsító törvények mellett szavazni súlyosan erkölcstelen dolog" - áll a vatikáni iratban, amely a nem katolikusokat is megszólítja a társadalmi közjó védelmének érdekében.

Szerdán George Bush amerikai elnök is hasonló értelmű nyilatkozatott tett.