Újra kéri Japántól Fujimori kiadását Peru

Egyebek mellett emberrablásban és gyilkosságban való közreműködéssel vádolják Peruban Alberto Fujimori bukott elnököt. A japán származású politikus hazájába menekült, de Japán eddig nem akarta kiadni Perunak, mivel nincs a két ország között kiadatási egyezmény. Peru most 700 oldalas részletes kérelemben kéri Fujimori kiadatását.

Tovább bonyolódik a Japán és Peru között tartó vita a volt perui elnök kiadatásáról. A dél-amerikai ország ismét azt kéri a Japántól, hogy adják ki a perui igazságszolgáltatásnak Alberto Fujimori volt elnököt - jelentette a BBC Online.

A 2000 novemberi bukása óta Japánban élő és japán állampolgárságú Fujimorit Peruban többek között gyilkosságban és emberrablásban való részvétellel vádolják. A perui hatóságok szerint ugyanis a japán származású volt elnök engedélyezte annak a halálosztagnak a működését, amely 1991-ben megölt 15 baloldali lázadót, 1992-ben pedig elrabolt és megölt kilenc egyetemi hallgatót és egy professzort. Fujimori tagadja az ellene felhozott vádakat, amelyek mögött szerinte politikai motivációk húzódnak meg.

Japán korábban már elutasította a Fujimori kiadatására vonatkozó perui kérést, arra hivatkozva, hogy nincs kiadatási egyezmény a két ország között. A tokiói perui nagykövet ezúttal egy 700 oldalas részletes kérelmet adott át a japán külügyminisztériumnak. Peru abban bízik, hogy mivel komoly ügyekről van szó, ezért Japán egyezmény nélkül is hozzájárul ahhoz, hogy Fujimorit bíróság elé állíthassák a dél-amerikai országban - jegyzi meg a BBC.

KAPCSOLÓDÓ CIKK