Lengyel katonák táborát érte támadás abban a városban, ahol a magyarok bázisa is található. "Háborús körülmények esetén kivonjuk a magyar erőket Irakból" - jelentette be a honvédelmi miniszter az incidenstől függetlenül. Jelenleg 61 magyar katona tartózkodik al-Hillah városában.

Először kerültek nehéz helyzetbe Irakban az ott szolgálatot teljesítő lengyel katonák; péntek hajnalban aknavető-támadás érte logisztikai táborukat. Összesen öt aknagránát csapódott be táborukba, amely a közép-iraki al-Hillah település közelében fekszik, ott, ahol a magyarok szálláshelye is van. A támadásban azonban senki sem sérült meg, és anyagi kár sem keletkezett - közölte a lengyel védelmi minisztérium szóvivője. Embereink azonnal fedezékbe húzódtak, míg egy amerikai különleges alakulat és a rendőrség a támadók üldözésére indult - tette hozzá a szóvivő.

A pénteki támadás volt az első, amely a lengyel kontingens ellen irányult. Irak középső - síita többség által lakott - övezetében tucatnyi ország mintegy 9200 katonája három dandár kötelékében szolgál majd lengyel parancsnokság alatt, köztük a magyarok is. A nemzetközi erő szeptemberben veszi át öt közép-iraki tartomány igazgatását. 

A magyar erők több nemzettel közös táborban lesznek, így többek között lengyel, román, bolgár, mongol katonákkal, a lengyeleknek azonban a város több pontján is vannak bázisai - mondta Sramkó Mátyás alezredes, a magyar kontingens még itthon tartózkodó parancsnoka az [origo]-nak, aki egyelőre még nem tudja, hogy abba a táborba csapódtak-e a lövedékek, ahol a magyarok is vannak. A magyar katonákat és járműveket könnyen és egyértelműen meg lehet különböztetni az amerikaiktól - jelentette ki a parancsnok, aki hozzátette: a konvojt kísérő orosz gyártmányú BTR páncélozott járműveik például nincsenek az amerikaiknak. A tábor védelmét a lengyelek, amerikaik, valamint az ott elszállásolt nemzetek katonái biztosítják.

Az iraki békefenntartáshoz ígért magyar szállító zászlóalj 61 fős előkészítő részlege a héten foglalta el végleges állomáshelyét a Bagdadtól mintegy 100 kilométerre délre, a történelmi Babilon közelében fekvő al-Hillahban, míg a teljes 300 fős magyar zászlóalj augusztus közepén érkezik meg.

A honvédelmi miniszter sajtótájékoztatóján - még az incidens ismerete nélkül - magyar katonák eddigi legveszélyesebb missziójának nevezte az iraki békeműveletekben való részvételt. "Irakban naponta lőnek, és már a magyar előőrs környékén is hallatszott aknatűz" - mondta Juhász Ferenc, aki hozzátette: nem háborúzni megyünk, "nem hősöket akarunk kiküldeni". Ha háborús körülmények alakulnak ki, akkor szükség esetén kivonják a térségből a magyar békefenntartókat.  "Ezt a döntést nemzeti hatáskörben tartjuk, függetlenül attól, hogy más országok miként határoznának ilyen helyzetben" - jelentette ki a miniszter.