Kína visszautasítja az amerikai rakétajelentés vádjait

A kínai kormány szerint az amerika védelmi minisztérium újabb fegyverek telepítését készíti elő Tajvanra. A minisztérium ugyanis a kínai ballisztikus rakétákról készített jelentésében arra figyelmezteti a szigetországot, hogy Kína újabb rakétákat telepít a két országot elválasztó Tajvani-szoros vidékére.

A kínai külügyminisztérium szerint az amerikaiak a jelentéssel arra akarják rávenni Tajvant, hogy a vitatott státusú szigetország még több fegyvert vásároljon az USA-tól. Az Egyesült Államok védelmi minisztériumának jelentése szerink Kína újabb 75 rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát telepített a Tajvani-szoros környékére. A jelentés szerint a kínaiak évek óta 75-tel növelik a térségben található rakétáik számát.

Kína tagadja azokat az amerikai vádakat, miszerint katonai készülődésével a tajvani függetlenség kikiáltását akarná megakadályozni. A szigetország az 1949-ben lezárult polgárháború óta tulajdonképpen független, ám Kína azóta is szerves részének tekinti. Szakértők szerint Kína azért gyorsította fel fegyverkezését, hogy behozza az amerikai technikával felszerelt tajvani hadsereggel szembeni technológiai lemaradását - írja a BBC News. A háromoldalú vitában elsősorban az a kérdés, hogyan dönt majd Tajvan: Kínához fűződő viszonyát vagy hadserege felszereltségét javítja inkább.

KAPCSOLÓDÓ CIKK