Taylor új feltételhez köti távozását

Charles Taylor libériai elnöknek el kell hagynia az országot, minden feltétel szabása nélkül - közölte kedden Scott McClellan, a washingtoni Fehér Ház szóvivője.

A washingtoni kormányzat álláspontját a szóvivő kedden George Bush amerikai elnöknek a texasi Crawfordban fekvő birtokán mondta el újságírók előtt. Charles Taylor elnök ugyanis újabb feltételt szabott ahhoz, hogy elhagyja Libériát: szüntessék meg a Sierra Leone-i háborús bűnöket kivizsgáló nemzetközi törvényszék ellene felhozott vádjait és elfogatóparancsát. Addig nem dönti el, hogy elfogadja-e Nigéria ajánlatát, miszerint ott menedéket biztosítanak számára.

A nigériai elnöki hivatal szóvivője kedden Abujában megerősítette Taylor feltételét és azt is, hogy a libériai elnök még nem fogadta el a menedékre vonatkozó ajánlatukat - jelentette az AFP hírügynökség. A Fehér Ház szóvivője e fejleményre csak annyiban reagált, hogy hangsúlyozta: Taylornak el kell hagynia Libériát, s majd utána e kérdéseket megvizsgálják.

Washington továbbra is követeli mindkét féltől (a kormányerőktől és a lázadóktól) a harcok beszüntetését és a tűzszünet tiszteletben tartását - tette hozzá a szóvivő.

KAPCSOLÓDÓ CIKK