Az Egyesült Államok anglikán egyházának vezetői vizsgálatot indítottak, hogy kiderítsék: igazak-e a vádak, amelyekkel az első meleg püspökjelöltet illették. A Gene Robinson New Hampshire-i püspökké való kinevezéséről való szavazást hétfőn két órával az eljárás megkezdése előtt halasztották el.

A homoszexualitását nyíltan vállaló papot azzal vádolják, hogy "illetlen módon" megérintett egy másik férfit, illetve hogy tagja egy olyan szervezetnek, amelynek honlapja pornográf oldalakkal kapcsolódott össze. A vádakat egy levélben fogalmazták meg, amelyet e-mailben eljuttattak több papnak is. Az érintett egyik vádra sem reagált, a kinevezését támogatók pedig felhívták arra a figyelmet, hogy többi mint gyanús az időzítése a vádaknak.

Az egyházi vezetők nemzeti konferenciája - amelyen szavaztak volna Gene Robinson New Hampshire-i püspökké való kinevezéséről - pénteken fejeződik be, addigra várhatóan még nem fejeződik be a vizsgálat. A szavazás későbbre halasztása ugyanakkor azt is jelenti, hogy megnőtt a veszélye az anglikán egyház kettészakadásának.

Az anglikán egyház szóvivője, James Solheim a BBC-nek azt mondta: vizsgálják annak a lehetőségét, hogy a papok esetleg levélben szavazhassanak, illetve hogy nem tudnak-e egy másik konferenciát összehívni a szavazás kedvéért.

A jelenlegi New Hampshire-i püspök, Douglas Theuner közölte: az egész egyházmegye bizalmát élvezi Gene Robinson.

A pap - aki elvált és két gyermek apja - 14 éve él homoszexuális kapcsolatban. Korábban Jeffrey John homoszexualitását felvállaló brit pap döntött úgy, hogy mégsem vállalja az angliai Reading egyházmegye püspöki tisztségét, miután jelölése nagy vihart kavart az egyházon belül.