A homoszexualitását nyíltan vállaló lelkész, Gene Robinson püspökké szentelése mellett döntött kedden este az amerikai protestáns episzkopális egyház püspöki tanácsa Minneapolisban. A tekintélyes testület viharos tanácskozás után tisztázta Robinsont az ellene előző nap felhozott vádak alól.

Néhány küldött azzal vádolta meg a homoszexualitását már jóval korábban bevalló 56 éves lelkészt, hogy évekkel ezelőtt az interneten egy olyan honlapot működtetett, amely homoszexuális és leszbikus fiatalok számára nyújtott tanácsokat, és hozzáférést biztosított különböző erotikus fotókhoz is. A tanács megalapozatlannak találta a vádat, és hasonlóan megalapozatlannak ítélte egy vermonti férfi által megfogalmazott és e-mailben az összes püspöknek elküldött azon állítást is, amely szerint a lelkész évekkel ezelőtt egy egyházi gyűlésen, több alkalommal is nem helyénvaló módon érintette meg őt. Bebizonyosodott, hogy Robinson valóban találkozott a szóban forgó férfival, és a vállán, valamint a karján valóban megérintette őt, a püspökök többsége azonban ebben nem talált semmi kivetnivalót. A döntés miatti tiltakozásul a püspökök egy kisebb csoportja ugyanakkor elhagyta a tárgyalótermet, és a szemközti templomba vonult.

A kedd esti szavazás során a 106 püspök közül 62 szavazott Robinson mellett, s ezzel elhárult minden akadály az első, homoszexualitását nyíltan vállaló episzkopális lelkész püspöki felszentelése előtt.

Az episzkopálisok utoljára hasonlóan nagy horderejű döntést 1976-ban hoztak, amikor jóváhagyták női papok felszentelését, 1989-ban pedig Massachusetts államban felszentelték az első női episzkopális püspököt. Az akkori döntéseket hasonlóan heves vita előzte meg.

Gene Robinson 13 évig volt házas, feleségétől két lánya született. Mostani élettársával, Mark Andrew-val 14 éve él együtt, és néhány évvel ezelőtt a nyilvánosság előtt feltárta homoszexualitását. Ennek kapcsán úgy fogalmazott: nem ő lesz az első homoszexuális püspök, ő csak annyiban különbözik a többitől, hogy nyíltan vállalta ezt.

Az episzkopálisok egy része úgy véli, hogy a Biblia tiltja a homoszexualitást. A világ anglikán püspökeinek l998-ban tartott legutóbbi találkozóján olyan határozatot fogadtak el, amely szerint a homoszexualitás "összeegyeztethetetlen a szentírással". Robinson felszentelésének ellenzői azt hozták fel, hogy mindez súlyos hatással lesz az egész episzkopális egyházra, és ezért nem kizárt annak kettészakadása. Többen attól tartanak, hogy számos hívő elhagyja az egyházat.

A mellette szavazók ezzel szemben azzal érveltek, hogy az episzkopális egyháznak nyitottnak kell lennie, nem lehet szigorúan csak a szentírást követnie. Többen emlékeztettek a korábbi történelmi döntésekre, utalva arra, hogy azok által az egyház csak erősebbé vált. A legfőbb érvet azonban úgy fogalmazták meg: nem a szexualitás kérdése, hanem a hit a fontos.

Az episzkopális egyház 2,3 millió hívőt számlál az Egyesült Államokban. Az anglikán egyházat és a belőle kinőtt egyházakat összefogó anglikán közösségnek 79 millió tagja van a világon.