A libériai parlament elfogadta Taylor lemondását

A libériai képviselők és a szenátorok 46-1 arányban elfogadták Taylor elnök lemondását. A tervek szerint Taylor hétfőn hagyja el az országot. A békefenntartó katonák egy hadoszlopa csütörtökön bevonult a harcok sújtotta fővárosba, Monroviába, ahol a lakosság lelkesen üdvözölte a katonákat.

A libériai parlament csütörtökön elfogadta Charles Taylor elnök lemondását, annak ellenére, hogy az érintett nem vett részt a törvényhozás két házának ülésén. Morkonmana házelnök korábban még úgy nyilatkozott, hogy a törvényhozás nem dönthet, mert az alkotmány értelmében csak akkor szavazhat Taylor távozási szándékáról, ha azt az államfő bejelenti.

A leköszönő elnök maga helyett egy levelet küldött a két ház rendkívüli együttes ülésére, s abban jelezte, hogy megválik posztjától. Így elhárult az alkotmányos akadálya annak, hogy a zárt ajtók mögötti tanácskozáson részt vevők szavazzanak. A képviselők és a szenátorok 46-1 arányban fogadták el Taylor lemondását. A tervek szerint Taylor hétfőn hagyja el az országot, és ezzel végleg megválik a hatalomtól. A bukott libériai elnöknek Nigéria nyújt menedéket.

Taylor a levélben kifejtette, hogy ő és kormánya nemzetközi összeesküvés áldozata. Utalt arra, hogy 2001 májusában fegyver- és gyémántembargót vetettek ki Libériára, így meggátolták abban, hogy a győzelem reményében vegye fel a harcot a megbuktatására szövetkezett LURD (Egyesült Libériaiak a Megbékélésért és a Demokráciáért) ellenzéki szervezettel, hogy megvédelmezze az országot, és gondoskodjék a libériai nép jólétének biztosításáról. Az írás végén azonban elismerte azt is, hogy a hatalmas anyagi és emberi veszteségek elfogadhatatlanok, s Libéria az összeomlás szélére jutott.

A Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közösségének (ECOWAS) békefenntartó katonái csütörtök újabb területeket vontak ellenőrzésük alá. Egy hadoszlop bevonult a harcok sújtotta Monroviába is. A helyi lakosok lelkesen üdvözölték a kéksisakosokat. A libériai fővárosban az ellenzéki erők június végén kezdődött támadása óta mintegy kétezer ember vesztette életét a harci cselekmények miatt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK