A pedofil ügyek elhallgatását írta elő a Vatikán

A CBS amerikai televízió szerint a Vatikán egy 1962-ben született titkos dokumentumban előírta a papok által elkövetett szexuális bűncselekmények titokban tartását. A dokumentum kiátkozással fenyegeti meg azokat, akik nem a legnagyobb titokban kezelik a papok pedofil ügyeit. Egyházi tisztviselők ugyanakkor állítják: a dokumentum már nincs érvényben és eredetileg sem szexuális bűnökről szól.

A CBS amerikai televízió internetes oldalán bemutatott egy latin nyelvű, 1962-ben készült vatikáni határozatot, amely kiátkozással fenyegeti meg azokat, akik nem a legnagyobb titokban kezelik a katolikus egyházon belül napvilágra kerülő pedofil ügyeket.

Az Alfredo Ottaviani bíboros nevével megjelent, "Crimen sollicitationis" (Felbujtás a bűnre) című vatikáni belső utasítás előírja, hogyan kell kezelni az egyházon belüli szexuális botrányokat, melyeket a "legrosszabb bűnöknek" nevez. "A lehető legtitkosabb módon, mindenkinek - beleértve az állítólagos áldozatot is - a legszigorúbb titoktartás mellett kell kezelni az ilyen ügyeket, amit a Szentszék titkának kell tekinteni" - idézi az utasítást a CBS.

A dokumentum foglalkozik a papok által elkövetett nemi erőszakkal, a mindkét nemhez tartozó fiatalok, vagy állatok ellen elkövetett, illetve megkísérelt szexuális agresszióval. A dokumentum a titoktartás megszegőit kiátkozással fenyegeti meg.

"Téves az a felvetés, hogy ez a dokumentum valamilyen összeesküvés, amellyel titokban lehet tartani az ilyen botrányos eseteket" - mondta a CBS-nek az ügyre reagálva Francis Maniscalco, az amerikai püspöki konferencia szóvivője. A szóvivő szerint a szöveget - amely szerinte csak vallási bűnökről szól - kiszakították eredeti környezetéből, így keltheti azt a benyomást, mintha a szexuális zaklatások elkendőzéséről írna.

Julian Herranz spanyol érsek, a katolikus egyház törvénykezésének felügyeletével megbízott pápai tanács elnöke pedig az AFP-nek csütörtökön azt mondta, hogy a dokumentum már nincs érvényben, azt már felváltották az időközben érvénybe lépett új egyházi törvények. A Vatikán jogi szakértői pedig arra hívták fel a figyelmet, hogy a dokumentum kibocsátása idején érvényes kánonjogi kódexet húsz évvel később megreformálták, a katolikus egyház pedig jelentős megújuláson esett át.

A CBS által megkérdezett amerikai egyházi szakértők szerint azonban a dokumentum évtizedekig a katolikus egyházon belüli szexuális botrányok kezelésének alapköve volt. Egészen tavalyig, amikor a helyi püspöki kar új irányelveket fogadott el. Ennek következtében egy év alatt az Egyesült Államokban közel 400 katolikus papot fosztottak meg tisztségétől szexuális visszaélések miatt.

A papi zaklatások áldozatainak jogi képviselője, Larry Drivon pedig úgy vélte: a dokumentum bizonyítja, amit ők mindvégig állítottak az eljárások során. Eszerint a Szentszék úgy működik, mint a maffia és nem riad vissza a zsarolástól sem, hogy botrányos ügyeit titokban tartsa. Ez egy kézikönyv ahhoz, hogyan védjünk meg pedofilokat és hogyan kerüljük el, hogy az igazság kiderüljön - mondta az ügyvéd.

KAPCSOLÓDÓ CIKK