Törvényes gátja van annak, hogy Szerbia és Montenegró katonákat vezényeljen Irakba - jelentette ki csütörtökön Zoran Zivkovic szerb miniszterelnök cáfolva ezzel a CNN amerikai hírtelevízió értesülését.

A szerb miniszterelnök belgrádi sajtóértekezletén hangoztatta: Szerbia és Montenegró szeretné megmutatni a világnak, hogy hadserege a béke oltalmazója is lehet, és ezért kész a világ különböző térségeiben békefenntartó műveletekben részt venni. A délszláv ország ezzel azt a kedvezőtlen nemzetközi megítélését kívánja eloszlatni, amely az 1999-ban ellene folytatott 78 napos háború alatt alakult ki fegyveres erőiről. A szerb katonákat akkoriban azzal vádolták meg, hogy kegyetlenkednek a nem szerb lakossággal szemben.

A CNN amerikai hírtelevízió szerdán azt jelentette, hogy Zivkovic múlt heti washingtoni látogatásán ezer szerbia-montenegrói katonai Irakba küldésére tett ajánlatot.

A szerb kormányfő csütörtökön elmondta, washingtoni látogatásán jelezte az amerikai illetékeseknek, hogy szívesen látna szerb csapatokat olyan békefenntartó missziókban, amelyekben azok amerikai katonákkal együtt tevékenykednének. Ám ez a javaslat nem vonatkozik arra, hogy szerb katonák kapcsolódjanak be az Irakban tevékenykedő nemzetközi erők munkájába. A szerb törvények ugyanis tiltják, hogy szerb csapatokat olyan műveletekben vegyenek részt, amelyeket nem az ENSZ irányít - hangoztatta a szerb miniszterelnök.

Szerbia-montenegrói katonák jelenleg Kelet-Timorban és Kongóban vesznek részt békeküldetésben. Goran Svilanovic külügyminiszter a múlt héten közölte, hogy Jacques Klein, az ENSZ főtitkárának libériai megbízottja felkérte Belgrádot, járuljon hozzá katonákkal a nyugat-afrikai országba telepítendő ENSZ-békefenntartó erőkhöz.