A NATO veszi át hétfőn a németektől és a hollandoktól az afganisztáni nemzetközi erő (ISAF) parancsnokságát, ám a parancsnok, Götz Gliemeroth altábornagy személyében továbbra is német lesz.

Az átadási-átvételi ceremóniára Kabulba várják Peter Struck német védelmi minisztert, aki az elmúlt napokban az afganisztáni német szerepvállalás kiterjesztése mellett foglalt állást. A miniszter elképzelése szerint a katonák iskolák, hidak és egyéb polgári rendeltetésű létesítmények építésében segédkeznének Kabulon kívül, illetve katonai biztosítást nyújtanának az infrastruktúra kiépítésén dolgozó külföldi csoportoknak.

Struck a Kabultól 50 kilométerre fekvő Csarikar városát említette a kiterjedtebb német szerepvállalás szóba jöhető helyszíneként, amely - mutatnak rá Berlinben - biztonságos helynek számít, mivel az ISAF mandátuma Parvan tartomány székhelyére is kiterjed.

Az afganisztáni nemzetközi erőt 2001 decemberében az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1386. számú határozata alapján hozták létre. Német adatok szerint jelenleg 29 ország 4600 katonája teljesít szolgálatot az ISAF keretében Afganisztánban, a legnépesebb kontingenst - 2300 főt - a németek adják. Júniusban egy merényletben négy német katona életét vesztette Kabulban. Az ISAF-ot azzal bízták meg, hogy garantálja a biztonságot az afgán fővárosban és környékén.

A kabuli vezetés, Hamid Karzai elnökkel az élén, azt szeretné, ha ISAF-katonák az ország más részeiben is teljesítenének szolgálatot, német részről azonban ettől a gondolattól a közelmúltig elzárkóztak. A nemzetközi véderőt eddig a németeken és a hollandokon kívül britek és törökök irányították.

Norbert van Heyst, az ISAF eddigi parancsnoka egy interjúban úgy vélte, hogy tízezer katonára lenne szükség, ha az egész országban garantálni akarnák a biztonságot, de "e pillanatban nem látok senkit, aki hajlandó lenne katonákat küldeni".