Bush nem szab határidőt az iraki missziónak

Az Egyesült Államok mindaddig Irakban marad, amíg nem sikerül megnyerni a terrorizmus elleni háborút - jelentette ki pénteki sajtóértekezletén George Bush elnök. Bush szokatlanul pozitívan nyilatkozott az iraki háborút ellenző Németországról, és Schröder kancellárról.

Az amerikai elnök, aki Texas állambeli crawfordi birtokán fő biztonságpolitikai tanácsadóival, köztük Dick Cheney alelnökkel, Donald Rumsfeld védelmi miniszterrel és Condoleezza Rice nemzetbiztonsági főtanácsadóval találkozott, annak a nézetnek adott hangot, hogy - mint fogalmazott - lassan, de biztosan sikerül helyreállítani a stabilitást Irakban.

Kereken száz nap telt el a háború befejeződése óta, s e száz nap alatt sikerült haladást elérni - hangoztatta az elnök, hozzátéve ugyanakkor, hogy még rendkívül sok a teendő. Bush figyelmeztetett: külföldi terroristák segítik a megbuktatott iraki rezsimhez hű erőket, olyan terroristák, akik Irakot felvonulási területnek használják ahhoz, hogy károkat okozzanak az Egyesült Államoknak vagy erőt nyerve támadást indítsanak Amerika ellen bárhol másutt.

Az elnök köszönetet mondott az amerikai katonáknak, akik közül a háború május 1-jei befejeződése óta 122 vesztette életét Irakban, s ezzel 260-ra emelkedett az Irak elleni hadművelet kezdete óta elesett amerikaiak száma.

A sajtóértekezleten George Bush annak a nézetnek adott hangot, hogy Irakon kívül Afganisztánban is sikerült jelentős eredményeket elérni a stabilitás megszilárdításában. Megfigyelőknek feltűnt, hogy az elnök a békefenntartásban részt vevő országok közül egyedül Németországot emelte ki, hangoztatva, hogy Németország rendkívül nagy szerepet vállalt az afganisztáni helyreállításban.

Sőt, Bush személy szerint is méltatta Gerhard Schröder kancellárt, ami különösen jelentős annak fényében, hogy Washington és Berlin kapcsolatai hosszú ideje erőteljesen megromlottak az Irak elleni háború miatt, amit Németország - Franciaországgal és több más országgal együtt - kezdettől fogva ellenzett.

Németország az iraki békefenntartásban is csak akkor hajlandó részt venni, ha az ENSZ arra felhatalmazást ad. Ilyen körülmények között Schröder kancellár külön méltatása mindenképp változást jelezhet az amerikai politikában.

Egy kérdésre válaszolva George Bush jókívánságait fejezte ki a filmnek búcsút intő és a kaliforniai kormányzói tisztségért harcba szálló Arnold Schwarzeneggernek. "Schwarzenegger minden bizonnyal jó kormányzó lesz, de azért súlyemelésben nem szívesen mérkőznék meg vele" - fogalmazott az elnök.