Gyilkosságokra bujtogatnak a szlovák neonácik

A pozsonyi székhelyű, NS nevű neonáci szervezet internetes oldalán nyilvánosságra hozta az általuk ellenségnek tartott személyek listáját, címeikkel együtt, és arra szólítja fel a párfogóikat: likvidálják őket. A felsorolt embereket, amennyiben bármilyen fasisztaellenes tüntetésen részt vesznek, erőszakkal fenyegette meg a szervezet. Az internetes oldalon eddig huszonnyolc, főleg a szlovák fővárosban és környékén élő fiatalember neve jelent meg.

A szlovák NS egy orosz internetes szerveren keresztül javaslatokat tesz közzé fiatal skinheadek számára, hogy a különböző helyzetekben, napszakokban hogyan támadják meg ellenségeiket, akár nyilvános helyeken, például a tömegközlekedési eszközökön. Az internetes oldalon eddig huszonnyolc, főleg a szlovák fővárosban és környékén élő fiatalember neve jelent meg címükkel együtt.

 

A szervezet egyik vezetője bevallotta: egy másik listával is rendelkeznek, amelyen "magasabb rangú antirasszista" képviselőknek címei találhatóak, de azokat egyelőre nem akarják nyilvánosságra hozni.

 

A nyilvánosságra hozott listán található személyeket állítólag folyamatosan figyelik. A neonáci vezető azt is közölte: ha a potenciális áldozatok közül valaki elküldi nekik legalább három "militáns antifasisztának" a nevét, akkor ezeknek a nevét kitörlik a megverendők listájáról. Azt is kijelentette: "Reméljük, hogy a többi szlovák város is követi a példánkat, és aktívan elkezdenek érdeklődni, kik támogatják a fajok keveredését, degradálva ezzel a fehér fajt, kik alszanak feketékkel, cigányokkal, szűkszeműekkel."

 

Ladislav Durkovic antirasszista aktivista az ügy kapcsán megerősítette: Pozsonyban van egy olyan csoport, amely az embereket már május óta likvidálásra szólítja fel. Hozzátette: az NS-ről a rendőrség is informálódott, de eddig nem tett semmit. Durkovic szerint "a törvény őreinek védelmet kéne nyújtania a listán szereplőknek". Az emberjogi aktivista úgy véli: a neonáci csoport tagjainak kilétét a rendőrség pár óra alatt kinyomozhatná, és megtehetné a szükséges lépéseket.

 

Estocák Maximilián, Roma Sajtóközpont