Pokolgépes merényletekért elítélt brit állampolgárokat engedtek szabadon pénteken Szaúd-Arábiában, a korábbi rabok kora este megérkeztek Londonba. A hat embert számos, 2000 novemberi robbantásért ítélték el, amelyekben egy brit állampolgár meghalt, és más nyugati származásúak megsebesültek.

A szaúdi hatóságok úgy találták, az országban törvénytelen alkoholkereskedelem kapcsán kirobbant vita vezetett a robbantásokhoz, a vádlottak viszont úgy ítélték meg, bűnbakká tették őket olyan bűncselekményekért, amelyeket iszlám szélsőségesek követtek el nyugati célpontok ellen.

Az Amnesty International nemzetközi emberi jogi szervezet az eset nyomán Londonban közleményt adott ki, amelyben a szaúdi igazságügyi rendszer mielőbbi reformját sürgeti.

A vádlottak közül annak idején többen nyilvánosan beismerték bűnösségüket. Később azonban visszavonták ezt a vallomást, és azt állították: kínzással kényszerítették őket arra, hogy így valljanak. A hat brit közül kettőre halálos ítéletet szabtak ki, a többieket 18 évi börtönbüntetéssel sújtották a per során. Hivatalosan királyi kegyelmet kaptak, azért kerülhettek szabadlábra.

A britek ügyvédje úgy vélte, a szaúdi döntés mind az ottani, mind a brit kormánynak érdeke volt. A jogi képviselő egyúttal méltatta a kormányok politikai részvételét az ügyben. A halálos áldozat özvegye viszont úgy nyilatkozott, a kegyelem híre megdöbbentette és feldühítette, mert a kormányok ezután lezártnak tekintik az ügyet, és talán soha nem derül ki, végül is ki a felelős a férje haláláért.

Egy, a merényletekben súlyosan megsebesült brit ellenben a BBC televíziónak nyilatkozva jó hírnek nevezte a rijádi lépést, hozzátéve: ő mindig is ártatlannak tartotta az elítélteket.