Törökország: halálos áldozatok a szénbányában

Több halálos áldozatot követelt péntek estig a bányaomlás a kelet-törökországi Erzurum tartomány Askale városának bányájában.

A robbanás - amely a korábbi jelentések ellentétben nem kén-, hanem szénbányában következett be - a török Anadolu hírügynökség jelentése szerint hét ember életét követelte; huszonhárom bányász megsérült, közülük négyet életveszélyes állapotban hoztak felszínre. Több bányász továbbra is a romok alatt van, a mentők folytatják utánuk a kutatást, jóllehet nincs sok remény arra, hogy közülük bárkit is élve találjanak a beomlott tárnában.

A helyi kormányzó hivatalának közlése szerint a robbanás 500 méter mélységben következett be. A szerencsétlenség a metángáz felgyülemlése, valamint a biztonsági előírások figyelmen kívül hagyása és az elavult berendezés miatt következett be. Törökország legsúlyosabb bányaszerencsétlenségében - a Zonguldak fekete-tengeri kikötővárostól nem messze található Kozlu szénbányájában 1992-ben bekövetkezett gázrobbanásban - 270 bányász vesztette életét.

KAPCSOLÓDÓ CIKK