Az Irakot megszállva tartó amerikai csapatok parancsnoksága arra kérte a katonákat, hogy lehetőség szerint tartózkodjanak az irakiakkal szembeni erőszaktól. Donald Rumsfeld védelmi miniszter kijelentette, a jövőben egyre nagyobb szerepet szánnak az iraki hatóságoknak a rendfenntartásban, és a gerillák elleni harcban.

Pénteken az amerikai katonák két polgári személyt öltek meg, mert állítólag fegyverekkel kereskedtek Tikritben, Szaddám Huszein szülővárosában. A tűzharcban az amerikaiak egy gyereket is megöltek, egy nő pedig könnyebben megsérült  - jelentette az AFP hírügynökség.

Az Irakban tartózkodó amerikai csapatok parancsnoksága megparancsolta az országot megszállva tartó mintegy 150 000 katonának, hogy viselkedjenek udvariasabban a polgári lakossággal, és lehetőség szerint tartózkodjanak az erőszaktól. A parancsban az is szerepel, hogy a katonák csak a legszükségesebb esetben használják fegyvereiket. A parancsnokság azért kényszerült erre a lépésre, mert az iraki lakosság egyre kritikusabban szemléli a megszállók erőszakos akcióit.

"Meg kell érteniük milyen megalázó lehet az egy iraki apának, ha a családja szeme láttára zsákot húznak a fejére és a földre teperik" - magyarázta a döntést a BBC Newsnak Ricardo Sanchez tábornok, az Irakot megszállva tartó amerikai haderő parancsnoka. A tábornok ugyanakkor azt is elismerte, hogy valószínűleg nehézségekbe ütközik majd lelkileg megviselt katonáival betartatni a parancsot.

Colin Powell, az Egyesült Államok védelmi minisztere időközben bejelentette, hogy az iraki rendteremtésben nagyobb szerepet szánnának a helyi hatóságoknak. Az USA a jövőben szorosabban együtt kíván működni Irak politikai és vallási vezetőivel. Az amerikai járőröket hamarosan iraki rendőrök válthatják fel a városok utcáin.