Gerhard Schröder német kancellár elfogadta Romano Prodi, az Európai Bizottság olasz elnökének meghívását. A találkozó diplomáciai közeledést jelenthet a két ország között, hiszen Schröder az olasz miniszterelnök egy megjegyzése miatt lemondta olaszországi nyaralását.

Gerhard Schröder augusztus 22-én Verona amfiteátrumában megtekinti Romano Prodival, az Európai Bizottság olasz elnökével a Carmen című operát .- írta a BBC.

Az egynapos olasz út azért bír nagy jelentőséggel, mert korábban Schröder egy diplomáciai affér miatt lemondta olaszországi nyaralását. Egyelőre nem tudni, hogy az oprealátogatást követően enyhül-e a két ország viszonya.

Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök júniusban az Európai Parlamentben a náci kápó szerepét ajánlotta fel egy német képviselőnek, ami komoly diplomáciai botrányt okozott a két ország között. Berlusconi ugyan később az olasz államfő nyomására bocsánatot kért, ám az affér után egy héttel az egyik államtitkár okozott botrányt, amikor úgy jellemezte a németeket, hogy az egy böfögő, unintelligens horda, amely megszállja az olasz tengerpartot.

Az inzultust követően Németország hivatalosan tiltakozott, Schröder lemondta olasz nyaralását, és számítani lehetett arra, hogy a német közemberek is hasonlóan tesznek.

Verona polgármestere Berlusconit is meghívta az operaelőadásra, ám arról egyelőre nincs hír, hogy az olasz miniszterelnök mit válaszolt.