A fejére mért ütés okozta a letartóztatása után tisztázatlan körülmények között életét vesztett Zahra Kazemi kanadai újságírónő halálát - ismerte el hétfőn az iráni igazságszolgáltatás, azt bizonygatva, hogy nem intézmény, hanem egyének követtek el hibát.

A Mohammed Hatami köztársasági elnök utasítására létrehozott vizsgálóbizottság jelentéséből a bíró rendelkezésére bocsátott információk nagyban előre vitték a nyomozást, különösen azokról az órákról, amelyeket az újságírónő a börtön különböző helyiségeiben töltött és arról a pillanatról, amikor ütést mértek a fejére - jelentette ki Golám-Hoszein Elham igazságügyi szóvivő, akit az Isna iráni diákhírügynökség idézett.

Az iráni igazságszolgáltatás mostanáig ahhoz a hivatalos változathoz ragaszkodott, hogy az iráni származású, kanadai állampolgárságú fotóriporter koponyatörés után fellépett agyvérzés következtében hunyt el. Nem nyilatkozott azonban sem a sérülés okáról, sem arról, hogy baleset vagy bűntény áldozata lett-e az újságírónő - írta az AFP francia hírügynökség.

Mohamed Ali Abtahi iráni alelnök, aki az ázsiai ország reformszellemű elnökének bizalmas munkatársai közé tartozik, már július 30-án nyíltan arról beszélt, hogy Kazemit "nagy valószínűséggel megölték" a fogságban.

A fotóriporternőt június 23-án Teheránban vették őrizetbe, mert az iráni főváros központi börtöne előtt a fegyintézetben raboskodók családtagjait fényképezte. Az AP amerikai hírügynökség kanadai forrásból származó értesülése szerint ezután kémnek bélyegezték, és rendőrségi kihallgatása során eszméletlenre verték. Az 54 éves Zahra Kazemi július 10-én halt meg egy teheráni kórházban, ahova a hírszerzési ügyek minisztériumának tisztjei szállították be, miután "rosszul lett a kihallgatások közben". Letartóztatása és kórházba szállítása között az ügyészségnek, a rendőrségnek és az elhárításnak egyaránt a keze közé került.