A sajtó és az ellenzék élesen bírálja a francia kormányt, amiért a kormányfő és miniszterei éppen most, a válsághelyzetet okozó hőhullám idején töltik szabadságukat. A hőség miatt elhalálozott betegek száma már 150 fölé emelkedett Franciaországban, ahol a katonai kórházakat is a civilek rendelkezésére bocsátották.

Jean-Pierre Raffarin francia kormányfő bejelentette, hogy a katonai kórházakat is rendelkezésre bocsátják a hőhullám miatti megbetegedések kezelésére. A kormányfő ezt a francia Alpokban jelentette be újságíróknak, ahol szabadságát tölti.

Forrás: MTI
Hőség Párizsban

A BBC jelentése szerint a kormány legtöbb tagja Raffarinhoz hasonlóan nem tartózkodik a szokatlanul nagy hőség által sújtott fővárosban, a miniszterek ugyanis szintén az ilyenkor szokásos szabadságukat töltik. Az ellenzéki pártok és a sajtó mindezek miatt hevesen támadja a kormányt. Szerintük ugyanis a kormányfő és miniszterei távolléte miatt nem megfelelő a válsághelyzet kezelése.

A kormányt ettől függetlenül is sok olyan bírálat érte, melyek szerint túl lassan intézkedtek a krízis megoldása érdekében. Becslések szerint Franciaországban több mint 150 ember halálát okozta a tartósan magas hőmérsékletű időjárás. A tartósan 40 fok feletti hőség elsősorban Párizst sújtja, ahol az egészségügyi szolgáltatásokért felelős Rose-Marie Van Lerberghe szerint már százan vesztették életüket a hőhullám miatt.

A kormány félrevezetőnek tartja az egészségügyi szakemberek által közölt adatokat, a testület szerint ugyanis sok esetben nem lehet egyértelműen megállapítani, hogy valóban a hőség vagy pedig más betegség okozta-e a betegek halálát.

A sürgősségi osztályon dolgozó orvosok szervezetének elnöke ugyanakkor úgy véli, különösen súlyos helyzet alakult ki. Patrick Pelloux szerint, ha több szakember állna rendelkezésre, akkor több emberéletet tudnának megmenteni. Párizsban múlt csütörtök óta több mint 800 embert kezeltek a hőséggel összefüggő problémák miatt.

Kedden zavar alakult ki a főváros áramellátásában is. Több száz háztartás villany nélkül maradt, amikor a túlmelegedett föld alatti vezetékhálózatban rövidzárlatok alakultak ki. Az embereket most arra próbálják rábírni, hogy takarékoskodjanak a villanyárammal, hogy elkerülhessék a kimaradásokat.