Hindu zarándokok tömege kereste fel a nyugat-indiai Nászikot, idén ugyanis ott tartották a hinduk szent eseményét, a Kumbh Melát. A hívők hitük szerint a város melletti Godavari folyóban megmártózva szabadulnak meg bűneiktől. Nézze meg a színes  fesztiválról készült képeinket!

Több mint egymillió zarándok kereste fel a nyugat-indiai Nászikot a Godavari folyó partján, ahol idén került sor a hagyományos hindu vallási ünnepségre, a Kumbh Melára. Az ünnepség során a hívők megmerítkeznek a folyóban, hitük szerint így szabadulva meg bűneiktől.

A tisztító fürdőzés csúcspontja kedden hajnalban jött el, ekkor volt ugyanis a legmegfelelőbb időpont a megtisztulásra. Az események hajnali négykor kezdődtek, amikor a szádhuk, a hindu szent emberek megmártóztak a folyóban. A számos vallási csoporthoz tartozó szádhuk közül a leglátványosabbak a Nagák voltak, akik hagyományaik szerint anyaszült meztelenül, testüket hamuval behintve rohantak a víz felé.

A szent emberek szent szövegeket kántálva, vallási énekeket dalolva, táncolva vetették magukat a vízbe Trimbakesvar szent városa mellett. Délben már 50 ezer szádhu merítkezett meg, ám az egyszerű hívőknek még várniuk kellett késő délutánig, mivel a helyszín túl szűk ahhoz, hogy egy ekkora tömeg gyorsan végezhessen a szertartással - jelentette a BBC Online tudósítója.

Az esemény zavartalan lebonyolítására 3000 rendőrt vezényeltek ki a násziki hatóságok, amelyek már két éve készülődnek a fesztivál lebonyolítására: kiszélesítették az utakat, parkolóhelyeket létesítettek, bővítették a vízhez vezető lépcsősort, és szálláshelyet készítettek a szádhuknak. A szervezés nem volt hiábavaló, a fesztivál minden nagyobb probléma nélkül zajlott.

Az esemény az egyik ismert szádhu, Parbat Giri szerint az eddigi legjobb Kumbh Mela volt.

A Kumbh Melát 12 évente rendezik meg mind a négy különböző szent helyen, így Nászik mellett Haridvárban, Uddzsainban és Alláhábádban. Legutóbb 2001-ben volt Kumbh Mela, Alláhábádban, melyen közel húszmillió hívő vett részt.