Szállástalan magyar, eltévedt lengyel katonák Irakban

Továbbra sem tudnak beköltözni szálláshelyükre az Irakban állomásozó magyar katonák, mert egyelőre nem kaptak engedélyt az elektromos hálózat beindításához. Bár a csapat tagjai jószerével még meg sem kezdték küldetésüket, néhányan már most új feladatot kaptak: augusztus 14-től a bagdadi magyar nagykövetség épületét őrzik majd, ahová visszatér néhány diplomata. Viszontagságos az iraki küldetés egyelőre a lengyeleknek is. Egy csapatuk ugyanis elveszett a sivatagban, több katonai rádiójukat pedig ellopták.

A hillai logisztikai bázison keddre befejeződött a magyar kontingens szálláshelyéül szolgáló egykori katonai épület felújítása, de a katonák még nem kezdték meg az átköltözést. A magyarok jelenleg az építkezéseket irányító amerikai mérnökre várnak. "Az iraki építőbrigád tegnap befejezte a munkát. Beszerelték a légkondicionáló berendezéseket, befejeződött az épület elektromos hálózatának felújítása, de jelenleg még nincs áram az épületben. Ehhez a felújítást irányító amerikai mérnökök intézkedésére van szükség, ők döntenek ugyanis arról, hogy a belső elektromos hálózatot mikor kötik rá a tábor áramellátását biztosító központi kábelre" - mondta Katona István százados.

Az új épület körletei már nem ismeretlenek a magyar katonák számára. A július 31-i aknatámadás óta ugyanis biztonsági okokból ott töltik az éjszakákat. "Sokat javítana helyzetünkön, ha birtokba vehetnénk az új körletet" - mondta Csongrádi Imre őrnagy, az egység parancsnoka. Hozzátette: "Már elkészültek az elhelyezési tervek, felmértük a helyiségeket, meghatároztuk a költözéssel járó feladatokat, de egyelőre várnunk kell."

Várhatóan az új épületben alakítják majd ki a parancsnoki körleteket, a logisztikai központot, az egység vezetési pontját. Egy-egy hálókörletben húsz katonának jut megfelelő nagyságú férőhely, és külön körletet kapnak a főegységgel érkező nők. Az egészségügyi csoport a későbbiekben is sátrakban és konténerekben végzi majd munkáját, s az épületen kívül lesznek a vizesblokkok is.

A Hillában állomásozó magyar egységek néhány katonája új feladatot kap majd augusztus 14-től, mivel a magyar képviselet néhány tagja visszatér az iraki fővárosba. A bagdadi magyar képviselet tagjait még a háború kitörése előtt evakuálták Jordániába, s bár azóta többször elhangzott, hogy a nagykövetség munkatársai visszatérnek Irakba, a konzulátus jelenleg is zárva tart. A Magyar Köztársaság iraki nagykövetsége Bagdad egyik előkelő negyedében, al-Manszúrban található. Peremiczky Attila, helyszínen tartózkodó magyar tudósító beszámolója szerint az épületen kint van a nemzeti lobogó, és a helybéliek elmondása szerint a Bagdadért folytatott harcokban nem érte támadás a házat.

Az Irakban állomásozó lengyel katonák egy csapatának eközben több nehézséget és akadályt is le kellett leküzdeniük, amíg eljutottak állomáshelyükre. Lengyel sajtóbeszámolók szerint több tucat lengyel katona ugyanis eltévedt, amikor gépkocsioszlopban tartottak táborhelyük felé a kuvaiti sivatagban, és letértek az útról. A konvoj gépkocsivezetői a Rzeczpospolita című lengyel lapnak a rossz logisztikai előkészítésre panaszkodtak. Elmondták, hogy nem volt elég vízük és ételük.

Az Irakban szolgálatot teljesítő lengyel katonákat már korábban is több váratlan esemény lepte meg. Azokból a gépjárművekből például, amelyeket hajón szállítottak Szczecinből az Öböl térségébe, eltűntek rádióberendezések és személyes tárgyak is. A katonai rendőrség már nyomára is bukkant két gyanús személynek. "Tolvajok nem szolgálhatnak sorainkban" -  mondta Andrzej Wiartrowski ezredes, a lengyel egység sajtószóvivője.

KAPCSOLÓDÓ CIKK