Szerb gyerekekre lőttek Koszovóban

Folyóban úszó és a parton játszó tizenéves gyerekek közül kettőt megölt, hat másikat pedig megsebesített az az ismeretlen fegyveres vagy fegyveresek, akik szerdán Koszovó nyugati részén nyitottak tüzet áldozataikra.

Derek Chappell, a koszovói ENSZ-rendőrség szóvivője elmondta, hogy a két halálos áldozat szerb, öt sebesült szintén szerb, egy pedig albán. Súlyos állapotban lévő is van a sebesültek között. A Tanjug hivatalos szerbiai hírügynökség szerint mindkét halálos áldozat 16 éves, és a szerbek lakta, közeli Gorazdevac falu lakója volt, a koszovói hatóságok azonban nem voltak hajlandók közölni az áldozatok nevét és korát.

Az ENSZ-rendőrség egyelőre nem tudja, ki lehet a tettes vagy a tettesek. Gorazdevac falu szerb beékelődés a főleg albánok lakta térségben. A Bistrica nevű folyónak ehhez a pontjához egy Zahac nevű albán falu is nagyon közel van. Koszovó fővárosa, Pristina 80 kilométerrel keletre fekszik.

Egy másik ENSZ-szóvivő, Andrea Agnelli szerint a támadók a folyó menti bokrokban rejtőzködve várták, hogy a fiatalok arra ússzanak, és készültek a támadásra, amelyet AK-47 típusú géppisztollyal követtek el. Egy helyi lakos szerint a támadó vagy támadók mintegy 50 méterről nyitottak tüzet.

Fabio Mini olasz tábornok, a KFOR parancsnoka elítélte a merényletet, amely szerinte árt az albánok és a szerbek közötti békés együttélés kialakulásának.