Irak: elfogadták a BT-határozatot

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa csütörtökön elfogadta azt az előző nap beterjesztett határozatot, amely üdvözli az iraki kormányzótanácsot, és felhatalmazást ad az Irak újjáépítését, valamint demokratikus kormányzat létrejöttét segítő ENSZ-erőfeszítéseket ellenőrző misszióra.

Az AP amerikai hírügynökség szerint a BT 14 szavazattal hagyta jóvá a határozatot. Egyedül Szíria tartózkodott, mert ellenzi az amerikaiak által létrehozott 25 tagú kormányzótanács bármiféle jóváhagyását. A határozat értelmében az ENSZ 12 hónapos iraki tevékenységre kap hivatalos mandátumot.

A világszervezet - Franciaország és India által szorgalmazott - nagyobb szerepvállalása nincs előirányozva. A két ország érvei szerint a mandátum kibővítése megkönnyítené más kormányoknak, hogy erőteljesebben részt vegyenek az iraki újjáépítésben vagy a béke biztosításában. Ezt az Egyesült Államok azzal utasította el, hogy a már eddig meghozott ENSZ-határozatok is lehetővé teszik a többi országnak az Irakban segítést. Szíria kijelentette, hogy csak maga az iraki nép dönthet kormánya felől, és nem a Biztonsági Tanács feladata "üdvözölni" az amerikai kinevezésű kormányzótanácsot.

Az Arab Liga - amelynek tagja Szíria is - augusztus 4-én úgy foglalt állást, hogy nem ismeri el a kormányzótanácsot, hanem ehelyett megvárja, míg választott kormány vezeti Irakot. A határozat segít egyengeti az iraki nép által már régen megérdemelt béke, stabilitás és a demokrácia felé vezető utat - mondta John Negroponte, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete. - Világos jelet is küld azoknak, akik ellenzik az Irakban megkezdődött politikai átalakulást.

KAPCSOLÓDÓ CIKK