Egyelőre nem sikerült megnyugtatóan lezárni a Szaharában öt hónappal ezelőtt elrabolt európai turisták ügyét - közölte hétfőn a német külügyminiszter. Korábban olyan hírek érkeztek az afrikai Maliból, hogy a túszok már szabadok. Arról nem nyilatkoznak Berlinben, hogy a turistákért fizettek-e váltságdíjat.

Döntő szakaszukba érkeztek a Szaharában öt hónapja túszul ejtett 14 európai turista szabadon engedéséről folyó tárgyalások - közölte hétfőn egy magas rangú mali tisztségviselő. A túszokat sajtójelentések szerint július közepén a Mali északi részén fekvő Taoudenni sivatagi település közelében egy homokbuckás vidékre hurcolták. Egy német tévé vasárnap mali forrásokra hivatkozva közölte, hogy a 14 túszt szabadon bocsátották. Maliba német katonai repülőgép is érkezett hétfőn, hogy hazaszállítsa a turistákat. A hír azonban tévesnek bizonyult.

Az ügyet egyelőre nem sikerült megnyugtatóan lezárni - mondta hétfő délután Joschka Fischer német külügyminiszter, hozzátéve: reméli, hogy a mali tisztségviselők közvetítése sikerrel jár, és az európai állampolgárok épségben hazatérhetnek. A német kormány álláspontja az, hogy nem fizet váltságdíjat a túszokért, de Berlin mindent megtesz a szabadulásukért - mondta Fischer.

Ludger Volmer, a Németországban kormányon lévő zöldek parlamenti frakciójának külpolitikai szóvivője ugyancsak hétfőn nem volt hajlandó elárulni, hogy fizettek-e, s ha igen, mennyi váltságdíjat a turisták elrablóinak. Pénzről nem szokás beszélni - mondta. Németország nem fizet váltságdíjat, s ha igen, soha nem vallja be. Másrészt, a politikusok kénytelenek belemenni alkudozásokba, mivel a túszok szabadságát akarják, védelmük elsőbbséget élvez. Ügyesen kell tárgyalni: nem szabad túlságosan messzire menni, mert az csábító lehet esetleges újabb túszejtőknek - fejtegette a politikus.

Hírek szerint a váltságdíjat, amelynek nagyságát homály fedi, a maliak fizették ki, Németország majd fejlesztési segély formájában egyenlíti az összeget vagy a reá jutó részt. Egyes források szerint 4,6 millió euró jutott az egész csoportra, mások szerint minden egyes túszért követeltek ennyit.

Az Algériával és Mauritániával közös határvidéken elterülő, igen nehezen megközelíthető és szinte teljesen néptelen táj életveszélyesnek számít. Főleg a nomád életmódot folytató tuaregek lakják, akiket azonban egyre dél felé űzi a szűnni nem akaró szárazság. A tuaregek az 1990-es évek elején lázadtak fel a mali kormány ellen. Annak ellenére, hogy 1995-ben a harcok véget értek, a terméketlen vidék a Mali állam számára továbbra is senki földjének számít. Ezzel eszményi visszavonulási terület az emberrablók számára - írta a dpa német hírügynökség.