Elfogták Szaddám egyik legközelebbi bizalmasát

A kurd harcosok elfogták Taha Jaszin Ramadán volt iraki alelnököt, Szaddám Huszein helyettesét hétfő délután Moszulban. A hírt a Pentagon is megerősítette, és közölte Ramadánt átadták a kurdok az amerikai katonáknak.

Több forrás szerint elfogták Taha Jaszin Ramadán volt iraki alelnököt, Szaddám Huszein egyik legközelebbi bizalmasát. A hírt a Kurdisztáni Hazafias Unió (PUK) tisztjei közölték. A kurd szervezet egyik tagja szerint a volt alelnököt az észak-iraki Moszulban ejtették foglyul hétfő délután, "a politikai pártok és a helyi lakosok összefogásának eredményeképpen" - jelentette a BBC

A nyugati hírügynökségek által közölt hírt a Pentagon is megerősítette, eszerint a kurdok átadták Ramadánt az amerikai hadseregnek. Az alelnök az amerikaiak által összeállított leginkább keresett irakiak listáján a huszadik helyen állt, személyét kártyán a káró tízes jelképezte.

Taha Jaszin Ramadán alelnök a diktátor kisszámú legközelebbi bizalmasai közé tartozott, a diktátor szinte minden fontosabb találkozóján ott volt. Az alelnök általában különböző követi és más feladatokat kapott, 1998-ban például ő fogadta Oszama bin Laden helyettesét, Ajman az-Zavahírit Bagdadban. A volt alelnököt emberisség elleni bűnök elkövetésével vádolják, mert a kurdok 1980-as években történt lázadásait véresen leverette, másrészt az 1991-es dél-iraki megmozdulásokban részt vevő felkelőket tankokkal némította el.

Mind tetteiben, mind beszédében durva embernek ismerik - írja ról az MTI. Szaúd-Arábia külügyminiszterét, Szaúd el-Fejszál herceget például "talpnyaló lakájnak" nevezte, és egyszerűen elküldte a pokolba, miután a diplomata idén tavasszal Szaddám lemondását javasolta.

KAPCSOLÓDÓ CIKK