Éppen sajtótájékoztatót tartottak az iraki főváros ENSZ-központjában kedden, amikor nagy erejű robbanás rázta meg az épületet. Húszan életüket vesztették, negyvenen megsérültek. Életét vesztette az ENSZ iraki különmegbízottja is.

Forrás: MTI

Errős robbanás történt kedden a bagdadi Canal Hotelben, amely az ENSZ központja az iraki fővárosban. Az épületnek  robbanószerrel megrakott teherautóval hajtottak neki.

A világszervezet helyi szóvivője szerint legkevesebb tizenhét ember életét vesztette, és negyvenen megsebesültek. Más hírforrások már húsz halottról számoltak be. Megsebesült és az esti órákban meghalt Sergio Vieira de Melho, Kofi Annan ENSZ-főtitkár iraki különmegbízottja. Vieira de Mello egyik tanácsadója szerint a brazil diplomata lábára egy vasgerenda zuhant. Benon Sevan, az Olajat élelmiszerért ENSZ-program igazgatója ugyancsak megsérült, aki a robbanás pillanatában épp sajtóértekezletet tartott. Erről az ENSZ helyi szóvivője, Veronique Taveau számolt be.

Életét vesztette az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) iraki koordinátora is. A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) több alkalmazottja szintén megsebesült a merényletben, néhány munkatársról pedig nincs semmi hír.

A környéket lezárták, a sérülteket helikopterekkel igyekeztek kihozni az épületből, amelynek az ablakai és az ajtói betörtek. A hotel keleti szárnya teljesen összeomlott, és kigyulladt. Több, a környező utcákban álló ház megrongálódott.