Egyre kevesebb az esélye annak, hogy túlélőket találjanak a keddi bagdadi merénylet helyszínén. Az ENSZ helyi központja ellen intézett akciónak legkevesebb 24 halottja és több mint száz sérültje van. A halottak között van az ENSZ-főtitkár iraki különmegbízottja is. Az öngyilkos merénylők szakértők szerint 225 kg C4-es robbanóanyaggal hajtották végre az akciót. Az ENSZ-főtitkár közölte: nem hagyják megfélemlíteni magukat, és nem hagyják el Irakot.

A mentőcsapatok még mindig dolgoznak a bagdadi robbantás helyszínén. A BBC jelentése szerint ugyanakkor egyre kevesebb az esélye annak, hogy újabb túlélőket találjanak az ENSZ-központ épületének romjai alatt. Az újabb sérülteket a bagdadi kórházakban már nem tudják fogadni, ezért őket a jordániai Ammánba szállítják.

Forrás: MTI

Az ENSZ egyik New York-i tisztviselője azt közölte, hogy sok ember szorulhatott a felrobbantott épület romjai közé. A CNN közlése szerint vannak olyan holttestek, amelyek annyira megégtek, hogy valószínűleg csak DNS-vizsgálat útján tudják őket azonosítani. A keddi merénylet az eddigi legsúlyosabb támadás az ENSZ valamely civil intézménye ellen a világszervezet 58 éves történetében - jegyezte meg a BBC.

Paul Bremer, Irak polgári közigazgatásának amerikai vezetője az ABC amerikai televízióban kedden nyilatkozva azt mondta: hogy feltételezések szerint a tettesek Szíriából, Szudánból vagy Jemenből érkeztek.

Az amerikai hadsereg közlése szerint az ENSZ bagdadi épülete elleni merényletet egy robbanóanyaggal megrakott teherautóval hajtották végre. A jármű éppen az ENSZ főtitkár iraki különmegbízottjának irodája közelében parkolt, amikor a robbanószerkezet működésbe lépett. Az ENSZ-központban éppen a taposóaknákról tartottak sajtótájékoztatót, amikor az öngyilkos merényletet végrehajtották.

Amerikai szakértők szerint a merénylők mintegy 225 kilogramm, C4-es robbanóanyaggal pakolták meg a teherautót, amelyet az épület köré nemrég felhúzott 3,6 méter magas biztonsági fal közvetlen közelében robbantottak fel. A merénylet következtében nemcsak a fal egy része, hanem az épület egyik oldala is szinte teljesen összeomlott.

Egy ENSZ-alkalmazott, aki szemtanúja volt a támadásnak, azt mondta, hogy a jármű azt követően robbant fel, hogy áttörte a Canal Hotel körüli falat.

A BBC és a CNN egybehangzó jelentése szerint legkevesebb 18 halottja van a robbantásnak, más hírforrások ugyanakkor 20 áldozatról számoltak be. A halottak között van Sergio Vieira de Mello, Kofi Annan ENSZ-főtitkár iraki különmegbízottja is, akit egy vasgerenda sebesített meg halálosan. Meghalt az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) iraki koordinátora is.

A sérültek száma meghaladja a százat. A sebesültek között van a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) több alkalmazottja, néhány munkatársról pedig nincs semmi hír. Könnyebb sérüléseket szenvedett az ENSZ-képviselet melletti kórház több ápoltja is. A kórházban gyakorlatilag teljesen mozgásképtelen, a háborúk során megsérült férfiak, nők, illetve gyerekek vannak.

Kofi Annan ENSZ-főtitkár kijelentette: az ENSZ folytatja tevékenységét Irakban a világszervezet bagdadi irodái ellen végrehajtott keddi pusztító merénylet ellenére is. "Nem hagyjuk magunkat megfélemlíteni" - mondta a svéd fővárosban, Stockholmban tartózkodó tartott szerdai sajtóértekezletén.

Annan közölte azt is, hogy még szerdán visszatér New Yorkba, a világszervezet székhelyére, és megvitatja a Biztonsági Tanács tagállamainak képviselőivel, milyen biztonsági intézkedésekre lesz szükség az arab ország területén az ENSZ-munkatársak védelmében.

A főtitkár ezekkel a kijelentésekkel egyúttal cáfolta azt a korábbi hírt, amely szerint a világszervezet kivonja Irakból az összes külföldi ENSZ-alkalmazottat. Az ENSZ egyik biztonsági kérdésekben illetékes tisztségviselője ugyanis néhány órával korábban azt közölte, hogy még szerdán Jordániába viszik az eddig Irakban dolgozó külföldi alkalmazottakat.