Már Kölnben vannak a Szahara túszai

Németországban vannak azok az európai túszok, akiket hat hónapig tartottak fogva Afrikában. Egy társuk belehalt a megpróbáltatásokba. Németországban közben vita bontakozott ki arról, hogy váltságdíj ellenében szabadultak-e ki a túszok, és ha igen, akkor ki fizetett értük.

Megérkezett Kölnbe szerdán reggel a Maliban kiszabadult európai túszok második, utolsó csoportja: kilenc német, négy svájci és egy holland. Ezzel véget ért hat hónapig tartó bolyongásuk a sivatagban, amely Algériában kezdődött és Maliban végződött.

A 14 ember Maliban szabadult ki a fogságból. Fogságuk színhelyéről 500 kilométert terepjárón tettek meg Gao településig, ahol a német légierő gépe várta őket. Kedden éjszaka a fővárosba, Bamakóba érkeztek, ahol rövid ceremónia után a kiszabadításban kulcsszerepet játszó mali elnök, Amadou Toumani Touré útjukra bocsátotta őket

Jürgen Chrobog külügyi államtitkár, a szaharai ügy német főkoordinátora úgy nyilatkozott, hogy a kiszabadult túszok a körülményekhez képest rendkívül jó egészégi állapotnak örvendenek. Az MTI jelentése szerint az Európába visszatért szaharai turistákat a kölni repülőtér katonai részén a hozzátartozókon kívül mindenkitől elkülönítették. Onnan utazik majd mindenki haza. A svájciakat egy katonai repülőgéppel már Zürichbe szállították - jelentette a BBC.

A most kiszabadult túszok egyik társa, Michaela Spitzer nem élte túl a hónaokon át tartó megprbáltatásokat. Chrobog a kölni repülőtéren úgy nyilatkozott, hogy megpróbálják a sivatagban eltemetett asszony földi maradványait hazahozni.

Gerhard Schröder német kancellár kedden üdvözölte a túszok szabadon engedését, ugyanakkor hozzátette: nem engedhető meg, hogy a túszejtők büntetlenül megússzák tettüket. A politikus egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy az állampolgárok saját maguk is felelősséggel tartoznak biztonságukért, ha veszélyes helyekre utaznak.

Bár a kormány tagadja, a német média meg van győződve arról, hogy váltságdíj ellenében engedték szabadon a túszokat. A sajtó szerint 5 millió dollárt fizettek minden egyes fogva tartott személyért. A külügyminiszter közlése szerint a kormány nem foglalkozott váltságdíj kifizetésével.

A német ZDF televízió közlése szerint egy mali közvetítőn keresztül jutott el a pénz a túszejtőkhöz. A váltságdíjat ugyanakkor nem a német kormány fizette ki - derült ki a televízió beszámolójából. Felmerültek olyan verziók is, amelyek szerint nem a német kormány, hanem Mali vezetése fizetett a túszokért, és cserébe Németország segélyt ad majd az afrikai országnak.

Tavasszal több részletben 32 európai turista esett fogságba a Szahara algériai részén. Tizenhetet májusban kiszabadítottak, melyet követően az emberrablók a megmaradt 15 tússzal Maliba vonultak át.

Az emberrablók kilététét illetően jórészt csak találgatások vannak. A legtöbben az Algériában működő szélsőséges iszlámista Igazság és Haza Szalafista Csoportját (GSPC) emlegetik, amelynek turisták, azaz civilek elrablása eddig nem tartozott a repertoárjába. A csoportot Hasszán Hattab alapította 1999-ben, és iszlám állam megteremtéséért küzd. A szalafizmus a 19. században keletkezett reformmozgalom, amely az iszlám gyökereihez akar visszatérni.

KAPCSOLÓDÓ CIKK