A veronai arénában barátkozik Schröder és Berlusconi

Veronába utazik a német szövetségi kancellár. Schröder Berlusconi kormányfővel találkozik, hogy pontot tegyenek a két ország között nyáron kipattant kínos diplomáciai szócsata végére. A két politikus először operaelőadásra megy. Civil szervezetek rendzavaró csoportjaitól tartva pénteken fél Veronát lezárták.

Lezárták pénteken az észak-olaszországi Verona szinte teljes belvárosát, és a nyári operaelőadásoknak otthont adó veronai aréna környékét. A hétvégén még a belváros lakói sem parkolhatnak a házaik előtt. Komoly védelmet kaptak a város közintézményei is.

Romano Prodi, az Európai Bizottság olasz elnökének meghívására ugyanis Gerhard Schröder német szövetségi kancellár pénteken Veronába érkezik, hogy amint a hivatalos közleményben szerepel: "uniós témákról tanácskozzanak".

Forrás: [origo]

A látogatás valódi oka azonban, hogy Schröder és Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök közös operalátogatással kívánja feloldani a kétoldalú kapcsolatokban keletkezett rossz hangulatot. Pénteken este Schröder és Berlusconi Bizet Carmen című operájának előadását nézi meg, amelyet az Oscar-díjas filmrendező, Franco Zeffirelli állított színpadra az arénában.

A RAI televízió beszámolója szerint Paolo Zanotto veronai polgármester azért döntött az útlezárások és a rendfenntartók számának megduplázása mellett, mert értesülések szerint a politikusok találkozóját egyes civil szervezetek "elégedetlen" csoportjai akarják megzavarni.

Schröder július elején Olaszországban tervezett üdülését hirtelen lemondta, mert az azóta hivatalából távozott Stefano Stefani olasz idegenforgalmi államtitkár államtitkár azt mondta a németekről, hogy hangoskodó, unintelligens horda, amely megszállja az olasz tengerpartot.

Előtte Berlusconi a strasbourgi parlamentben okozott botrányt azzal, hogy Martin Schulz német képviselőnek felajánlotta hogy játssza el a kápó szerepét egy Olaszországban most készülő, koncentrációs táborokról szóló filmben. A felzúdulást kiváltó közjáték memérgezte a német-olasz kapcsolatokat.

KAPCSOLÓDÓ CIKK